Dzisiaj jest: 21.7.2019, imieniny: Danieli, Wawrzyńca, Wiktora

Czym karmić świnie żeby szybko rosły? - żywienie mokre.

Dodano: miesiąc temu Czytane: 167

Wybór skutecznego systemu żywienia trzody chlewnej zapewnia wysokie wyniki produkcji. Jeżeli rolnik oczekuje poprawy to konieczne jest rozważenie wszystkich za i przeciw dla żywienia suchego, mokrego.

Czym karmić świnie żeby szybko rosły? - żywienie mokre.
Wybór skutecznego systemu żywienia trzody chlewnej zapewnia wysokie wyniki produkcji. Jeżeli rolnik oczekuje poprawy to konieczne jest rozważenie wszystkich za i przeciw dla żywienia suchego świń oraz żywienia mokrego. W tym artykule poruszymy temat żywienia mokrego, które dla wielu gospodarstw rolnych może okazać się najlepszym możliwym wyborem ze względu na wiele zalet. Jedną z nich jest poprawienie wydajności produkcyjnej przy wykorzystaniu wielu produktów powstających w trakcie prowadzenia prac polowych.

Mokra pasza swoją konsystencję zawdzięcza odpowiedniemu mieszaniu składników tj. paszy suchej z dodatkiem płynnym w postaci wody lub też serwatki. Płynne składniki stanowią zazwyczaj do 70% objętości, około 30% to pasza sucha. Dodatek płynny zawsze jest dokładnie mieszany w zbiorniku tuż przed rozpoczęciem karmienia. Wówczas mamy pewność co do zachowania wysokiej jakości paszy, pełnej wartości odżywczych oraz nierozwarstwiającej się. Rolnicy muszą zwracać uwagę na ilość podawanego żywienia mokrego, ponieważ powinno być ono spożyte na bieżąco. Przy zbyt długim okresie pozostawania paszy w zbiornikach może dojść do gnicia, co może być przyczyną niestrawności u zwierząt i nieprzyjęcia w pełni wartości z pokarmu. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, podstawową zaletą mokrego żywienia jest możliwość wykorzystania ubocznych półproduktów powstających w trakcie prac. Rolnicy mogą użyć pulpy ziemniaczanej, zawiesin drożdży, serwatki powstającej przy przetwarzaniu mleka, czy zawiesiny skrobi. Konieczne jest uwzględnienie przyzwyczajenia trzody chlewnej do określonej mieszanki. Niewskazane są zmiany wynikające z wygody rolnika, który na poszczególnych etapach produkcji rolnej korzysta z różnych składników do przygotowania mokrej mieszanki. Świnie są bardzo czułe na tego typu zmiany i nieregularna pod kątem składników mieszanka będzie prowadzić do pogorszenia szybkości przyrostu masy oraz może powodować niechciane dolegliwości.

Przygotowanie optymalnego żywienia mokrego jest bardziej pracochłonne od suchego, ale może w znaczny sposób obniżyć koszty produkcji. Głównym elementem składowym pasz mokrych jest serwatka przyswajalna bardzo dobrze przez świnie i zawierająca do kilkunastu procent białka. Serwatka zawiera też laktozę, która u młodych zwierząt nie sprawia problemów. Niestety wśród osobników starszych należy zwrócić uwagę na ilość serwatki, gdyż może ona powodować niestrawność.

Rzeczywista skuteczność pasz suchych i mokrych

Jak w każdym zagadnieniu, tak i tutaj znajdują się badacze polecający jedno lub drugie rozwiązanie bardziej. W przypadku pasz mokrych mówi się o jednakowej zawartości poszczególnych wartości odżywczych. Przekłada się to więc na jakość skarmiania, ale również na poprawione przyswajanie i wykorzystanie paszy. Sceptycy natomiast twierdzą, że zasadniczo oba systemy są do siebie podobne i nie ma dużych różnić w zakresie żywienia mokrego i suchego. Zwolennicy z kolei podkreślają jakość mięsa, które na karmieniu paszą mokrą zyskuje mniejszą ilość tłuszczu (słoniny). Zgodnie z niektórymi badaniami wymienia się zaletę w postaci lepiej zbilansowanego żywienia przy wariancie mokrym, co przy zachowaniu odpowiednich dawek prowadzi do zmniejszenia częstotliwości karmienia. Nie różni się natomiast ogólna produkcja azotu i fosforu przy trawieniu pokarmów obu typów.

Czystość na straży strawności żywienia mokrego

Linie paszowe powinny charakteryzować się dbałością o czystość. Wszelkie zalegające resztki, nadmiar pokarmu niezjedzonego przez zwierzęta może skutkować poważnymi problemami związanymi z niestrawnością i szeregiem dolegliwości. Fermentująca pasza to najgorsze co może przytrafić się rolnikowi oraz zwierzętom. Dobrze jest przyjąć zasadę jednej godziny tj. mieszanie i spożycie przez zwierzęta pokarmu w ciągu godziny, czyszczenie pojemników po żywieniu mokrym do godziny po zakończeniu jedzenia przez świnie. Najlepszym okresem na wprowadzenie pasz mokrych jest czas odsadzenia, gdyż wtedy zwierzęta przeżywają silny stres ograniczający spożycie pasz suchych. Wówczas świnie znacznie lepiej przystosowują się do skarmiania mokrego, pobierając przy jednym posiłku większe ilości paszy. Zalet stosowania mokrego żywienia jest jednak o wiele więcej. Wśród pozostałych zalet możemy wymienić m.in.: niższą ilość pyłów powstających w trakcie przesypywania paszy, większą precyzję w podawaniu odpowiednich dawek, poprawę warunków środowiskowych w pomieszczeniu (jakość powietrza), wykorzystanie składników odpadowych z produkcji, możliwość łatwiejszego podawania leków wraz z mokrą paszą oraz przy odpowiednim doborze składników odżywczych znacznie mniejsze otłuszczenie zwierząt, co przekłada się na jakość mięsa. Żeby nie było tak kolorowo, należy wspomnieć o największej wadzie wynikającej z konieczności przystosowania gospodarstwa rolnego do tego typu żywienia. Wygodne systemy złożone z automatycznych systemów przekazujących paszę są kosztowne i wymagają często modernizacji. Niemniej jednak w dłuższej perspektywie taka forma żywienia staje się bardzo wygodna w codziennym użytkowaniu i przynosi szereg korzyści, o których wspomnieliśmy powyżej. Podobnie jak badacze, tak i my nie potrafimy wskazać jednego idealnego sposobu żywienia trzody chlewnej. W tym celu każdy rolnik musi sam zdecydować o wyborze optymalnego rozwiązania dostosowanego do potrzeb danego gospodarstwa. Należy zwrócić uwagę na zalety oraz wady każdego systemu żywienia i na tej podstawie określić co będzie najlepsze. Niemniej jednak zachęcamy do skonsultowania się z doradcą żywieniowym, który zaproponuje najkorzystniejszy model dla naszego gospodarstwa.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.