Dzisiaj jest: 21.7.2019, imieniny: Danieli, Wawrzyńca, Wiktora

Uprawiasz buraki cukrowe? Chwościk buraka w natarciu!

Dodano: 3 tygodnie temu Czytane: 52

Nie ma drugiej tak poważnej choroby buraków cukrowych jak chwościk buraka.

Uprawiasz buraki cukrowe? Chwościk buraka w natarciu!
Nie ma drugiej tak poważnej choroby buraków cukrowych jak chwościk buraka. Ten rodzaj grzyba przy szerokim występowaniu i braku ochrony roślin może skutkować nie tylko poważnymi stratami, lecz w skrajnych przypadkach całkowitym zniszczeniem uprawy. Co sprzyja występowaniu choroby?

Okres występowania choroby, a w szczególności jej rozwój jest uzależniony od warunków atmosferycznych. Niestety obecna sytuacja w wielu gminach w całym kraju stanowi idealne warunki do rozwoju tej choroby grzybowej. Chwościk buraka występuje najczęściej podczas wielodniowych upałów i intensywnych opadów deszczu. Działania profilaktyczne polegają na regularnej obserwacji buraków i pojawiania się pierwszych plam na liściach. Przyczyny pojawiania się tej choroby roślin są dobrze znane badaczom, którzy wskazują również na czynniki mające wpływ na znaczne zwiększenie ryzyka występowania chwościka buraka. Wśród nich możemy wyróżnić między innymi: wybór odmiany buraka nieodpornego na występowania chwościka, warunki atmosferyczne (silne opady deszczu przy utrzymujących się przez wiele dni upałach), uprawa w pobliżu zeszłorocznych buraków, uprawa buraka po buraku oraz krótki płodozmian.

Chwościk buraka swoją największą „moc” ukazuje w trakcie upalnych dni, kiedy przez większość dnia utrzymuje się wysoka temperatura oraz wtedy, gdy w nocy występuje duże zawilgocenie. To wręcz idealne warunki do pojawiania się zarodników C.beticola. Rozwój choroby postępuje dość szybko, w pierwszym tygodniu od zarażenia już zauważalne są pierwsze plamki. Po upływie dziesięciu dni następuje rozwój choroby, plamki zyskują czerwoną obwódkę. Już wtedy wiemy, że mamy do czynienia z chwościkiem buraka. Kiedy choroba postępuje, plamy obejmują coraz większe fragmenty roślin. Postępujące zakażenie wysusza cały liście i ma realny wpływ na produktywność takiej uprawy. Masa korzeniowa nie wykształci się w odpowiedni sposób, ponieważ składniki odżywcze gromadzone dotychczas w dolnej części rośliny, będą przekazywane wyżej do zasuszonych przez chorobę liści. Chwościk buraka można jednak skutecznie zwalczać, jednak należy to robić na wczesnym etapie zarażenia. Wówczas zastosowanie zabiegu chemicznego może przynieść realne efekty i tym samym uchronić naszą uprawę przed poważnymi stratami.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.