Dzisiaj jest: 23.8.2019, imieniny: Apolinarego, Miły, Róży

Rola inokulantów w kiszonkach i żywieniu bydła.

Dodano: 3 tygodnie temu Czytane: 60

Zapewnienie właściwego żywienia bydła w gospodarstwie przekłada się na wyniki produkcyjne. Uwzględniając możliwości dzisiejszej technologii żywieniowej warto udoskonalać metody pozyskiwania kiszonek.

Rola inokulantów w kiszonkach i żywieniu bydła.
Zapewnienie właściwego żywienia bydła w gospodarstwie przekłada się na wyniki produkcyjne. Uwzględniając możliwości dzisiejszej technologii żywieniowej warto stale udoskonalać metody pozyskiwania kiszonek. Kiszonki stanowią bazę w żywieniu gospodarczym bydła. Ich jakość oraz zasobność w składniki odżywcze pozwala na zachowanie dobrostanu zwierząt. Jednym z pomysłów, który funkcjonuje na rynku od kilku lat jest dodawanie odpowiednich preparatów poprawiających możliwości skarmiania bydła. W tym mini poradniku przyjrzymy się najpierw głównym czynnikom decydującym o skutecznej „produkcji” kiszonek.

Kiszonki wysokiej jakości – od czego zacząć?

Pierwszą kwestią, którą należy uwzględnić przy sporządzaniu pokarmu dla zwierząt w postaci kiszonek jest właściwy proces fermentacji. Jest on zależny od umiejętności rolnika, jego wiedzy technologicznej i dbałości o zachowanie poszczególnych etapów w całym procesie. Przyjrzymy się aspektom, które mają realny wpływ na efekt końcowy uzyskiwanej paszy objętościowej. Wśród czynników, które odgrywają niebagatelną rolę możemy wymienić m.in. metodę zabezpieczenia przed szkodnikami oraz szczelność pokrycia, zbiór roślin we właściwej fazie rozwoju, ilość suchej masy w pozyskiwanych plonach, poziom zagęszczenia kiszonki oraz jakość rozdrobnienia roślin, jakość zastosowanej folii do kiszonek, skład gatunkowy pozyskanych roślin. Każdy z powyższych czynników odpowiada za powstawanie korzystnych warunków do powstania procesu fermentacji. Równie istotną rolę odgrywają oprócz zbiorów wysokiej jakości roślin także etapy takie jak: magazynowanie oraz czas skarmiania. 

Kiszonki otwarte zbyt szybko (poniżej 6 tygodni składowania) nie będą pełnowartościowym produktem. Wynika to ze zbyt wczesnego podania ich bydłu przed wystąpieniem właściwej fermentacji. Jeśli chcemy zaś mówić o skutecznym składowaniu kiszonek w silosach lub innych miejscach to trzeba zwrócić uwagę na metodę pobierania pokarmu. Dobrym wyjściem jest rozpoczęcie korzystania z kiszonek położonych po stronie północnej. W ten sposób niwelujemy problem w postaci zbyt dużej temperatury na jednej ze ścian. Nie bez znaczenia jest też zachowanie w miejscu składowania niezbędnej higieny produkcji. Chodzi tu przede wszystkim o usuwanie luźnych fragmentów kiszonki tak, aby materiał paszowy nie ulegał zbytniemu nagrzewaniu.

Czy preparaty do kiszonek są konieczne?

Zasadniczo nie ma konieczności ich stosowania. Mogą one jednak odgrywać istotną rolę w całym procesie skarmiania. W sprzedaży znajdziemy szeroki dostęp do produktów oddziałujących na kiszonki: inokulanty (preparaty biologiczne), preparaty naturalne oraz chemiczne. Bez względu na wybrany środek możemy liczyć na szereg korzyści związanych z jego wykorzystaniem. Może to być chociażby obniżenie pH kiszonki, co finalnie przekłada się na lepsze parametry fermentacji. Dodatki do kiszonek ułatwiają także zachowanie równowagi w materiale paszowym, przez co możemy zdecydowanie ograniczyć występowanie obecnych w roślinach bakterii. W przypadku środków chemicznych należy uważać z ich aplikacją. Mają one niestety tendencję do negatywnego oddziaływania na maszyny rolnicze. 

Inokulanty odpowiedzią na wady występujące w chemicznych preparatach?

Ekologiczne preparaty określane inokulantami to jedne z najmniej inwazyjnych środków dostępnych na rynku. W swoim składzie posiadają one naturalne stymulanty w postaci środków stabilizujących zakiszanie oraz enzymy (hemicelulazę, celulazę, czy amylazę). Sprawdzonym w rolnictwie rozwiązaniem jest wybór preparatu zawierającymi kilka szczepów bakterii realizujących fermentację mlekową. Takie zestawienie przyczynia się do poprawy jakości paszy poprzez usprawnienie rozkładu węglowodanów. Bakterie kwasu mlekowego pozytywnie oddziałują również na stabilność tlenową w paszy w trakcie skarmiania bydła. Na rynku znajdziemy także inne inokulanty, które mogą poprawić proces fermentacji, a tym samym realnie wpłynąć na dobrostan zwierząt. Warto wymienić tu na przykładzie bakterie, które produkują kwas octowy, czy propionowy. Dodatki te niwelują rozwój drożdży w kiszonkach, co przekłada się na uzyskanie większej stabilności tlenowej. W ten sposób obniżamy możliwość wystąpienia podwójnej fermentacji. Przekłada się to na zwiększone bezpieczeństwo stada, które nie będzie narażone na oddziaływanie mikotoksyn. Podsumowując, stosowanie preparatów zwiększających możliwości kiszonek może być bardzo korzystne. Trzeba jednak pamiętać, że nie upoważnia to rolników do rezygnacji z właściwego przygotowaniem kiszonki. Główną rolę w procesie skarmiania dobrą jakościowo paszą odgrywa przeprowadzenie procesu zakiszania krok po kroku, dodatek zgodnie z nazwą służy jedynie pomocniczo do wsparcia tego procesu. Zobacz także: Terminy koszenia zielonki, łąk.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.