Dzisiaj jest: 21.9.2019, imieniny: Darii, Mateusza, Wawrzyńca

Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności podpisana. Co się zmieni?

Dodano: miesiąc temu Czytane: 62

Ustawa podpisana przez prezydenta Andrzeja Dudę to krok ku ograniczeniu marnowania żywności.

Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności podpisana. Co się zmieni?
Ustawa podpisana przez prezydenta Andrzeja Dudę to krok ku ograniczeniu marnowania żywności. Zgodnie z nową ustawą o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, sklepy nie będą mogły swobodnie wyrzucać produktów spożywczych. Środowiska rolnicze spoglądały dotychczas na ilość marnowanej żywności z wielkim zaniepokojeniem. Należy pamiętać, że znaczna część wyrzucanych przez markety produktów to właśnie owoce i warzywa pochodzące z gospodarstw rolnych.

Wymagania dla sklepów spożywczych

Zgodnie ze zmianami zawartymi w ustawie od teraz właściciele sklepów wielkopowierzchniowych będą zobowiązani do przekazywania żywności, której nie są w stanie sprzedać organizacjom pozarządowym. Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności obejmie podmioty, które realizują działalność hurtową lub detaliczną na powierzchni od 250 metrów kwadratowych z warunkiem, iż przynajmniej 50% ogólnych przychodów pochodzi ze sprzedaży żywności. Ustawa dotknie więc zdecydowaną większość dużych sklepów spożywczych. Właściciele będą musieli zawierać umowę pisemną lub elektroniczną z organizacjami pozarządowymi. Te z kolei będą uprawnione do odbioru żywności zupełnie za darmo. Chodzi tu o żywność, która spełnia wymagania prawa żywnościowego, jednak nie jest przeznaczona do sprzedaży. Są to przede wszystkim różnego rodzaju produkty o krótkim terminie ważności, z wadami wizualnymi, czy uszkodzonymi opakowaniami. Ustawa obejmuje wszelkie produkty spożywcze za wyjątkiem napojów alkoholowych. Sprawdź ile żywności marnuje się w Polsce.

Żywność przekazywana organizacjom pozarządowym

Wśród odbiorców żywności, która dotychczas trafiała do śmietnika znalazły się wszelkiego typu organizacje działające na rzecz pomocy społecznej. Produkty dzięki założeniom ustawy trafią do najbardziej potrzebujących osób np. zakładów żywienia zbiorowego, czy organizacji charytatywnych. W ramach ustawy właściciele obiektów handlowych będą zobowiązani do realizacji działań edukacyjnych oraz informacyjnych z zakresu przeciwdziałania wyrzucaniu żywności oraz racjonalnego gospodarowania produktami spożywczymi. W przypadku, gdy właściciel sklepu nie dostosuje się do założeń ustawy, wówczas musi liczyć się z nałożeniem kary przez właściwy organ. Wysokość kary będzie określona na podstawie mnożnika jednostkowej stawki produktu przez masę wyrzucanej żywności. Zapis ustawy reguluje także kwestię niewielkiego, 10-procentowego współczynnika wyrzucanej żywności. Opłatą nie zostaną więc objęte sklepy marnujące niewielką ilość produktów, które nie nadają się ani do sprzedaży, ani też do spożycia. Chodzi tu przede wszystkim o towary takie jak wędliny, warzywa oraz owoce.

Pierwsze zmiany dotkną największych sprzedawców

W ciągu dwóch pierwszych lat obowiązywania przepisów ustawa obejmie wyłącznie właścicieli sklepów z żywnością działających w ramach przedsiębiorstwa spożywczego wchodzącego w skład przynajmniej jednej jednostki handlu hurtowego lub detalicznego w obiekcie o powierzchni powyżej 400 mkw. Ustawa zakłada też podpisanie umowy o bezpłatnym przekazywaniu żywności wybranej organizacji w przeciągu 5 miesięcy od momentu obowiązywania ustawy. Ustalono również stawkę za marnowanie żywności, każdy kilogram wyrzuconego jedzenia to konieczność zapłaty 10 gr. Za realizację dokumentu podpisanego przez prezydenta Andrzeja Dudę odpowiedzialne będą regionalne fundusze ochrony środowiska i gospodarki wodnej. Właściciel sklepu będzie zobowiązany do dostarczenia corocznego wykazu zmarnowanej żywności oraz dokumentu zawierającego ilość przekazanej żywności wybranym organizacjom społecznym.

Realna zmiana na rynku marnowanej żywności?

Jak pokazują szacunkowe dane Banków Żywności podpisana ustawa ma być gwarantem obniżenia ilości wyrzucanej przez sklepy żywności. Według wstępnych obliczeń możliwe będzie spożytkowanie nawet 100 000 ton produktów. Wprowadzenie w ustawie konieczności realizowania działań edukacyjno-informacyjnych wynika z bardzo wysokiego współczynnika ilości wyrzucanej przez Polaków żywności. Konsumenci indywidualni są odpowiedzialni za ponad 50% ogółu wyrzucanej żywności. Przemysł oraz handel to odpowiednio 19% i 5 %. Wśród towarów najczęściej trafiających do śmietnika znajdziemy m.in. pieczywo, owoce, wędliny, warzywa, jogurty.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.