Dzisiaj jest: 15.11.2019, imieniny: Amielii, Idalii, Leopolda

Likwidacja odoru w chlewni. Jak zaradzić nieprzyjemnym zapachom?

Dodano: 3 miesiące temu Czytane: 116

Występowanie odoru w fermach jest nieodłączną częścią hodowli zwierząt w gospodarstwie.

Likwidacja odoru w chlewni. Jak zaradzić nieprzyjemnym zapachom?
Występowanie odoru w fermach jest nieodłączną częścią hodowli zwierząt w gospodarstwie. Bez względu na zastosowane rozwiązań obniżających występowanie nieprzyjemnych zapachów, nie będziemy w stanie całkowicie ich zlikwidować. Możemy jednak spróbować ograniczyć występowanie odoru za pomocą kilku prostych technik i tym samym poprawić warunki hodowli oraz obniżyć uciążliwość zapachową dla rolników oraz okolicznych mieszkańców.

Nasilenie uciążliwości zapachowej często generuje szereg problemów. Odór w dużym nasileniu występuje przede wszystkim w dużych fermach trzody chlewnej. Na nieprzyjemne zapachy skarżą się nie tylko pracownicy w gospodarstwach rolnych, lecz także mieszkańcy pobliskich domów. Rodzi to szereg problemów w postaci protestów społecznych, które mogą zdecydowanie utrudnić skuteczne prowadzenie fermy. W skrajnych przypadkach może dojść do zablokowania kolejnej inwestycji rolnej. Przebudowa fermy na większą staje się często niemożliwa właśnie ze względu na protesty mieszkańców obszarów wiejskich. Musimy liczyć się z takimi nieprzyjemnościami, ponieważ coraz większe grono mieszkańców miast decyduje się na osiedlenie na terenach wiejskich. Z punktu widzenia rolników zrozumienie przez społeczność zasad jakimi kieruje się hodowla zwierząt powinna być czymś naturalnym i oczywistym. Niestety w praktyce to rolnik może spotkać się z ostracyzmem ze strony nowych mieszkańców. W takim wypadku należy rozważyć podjęcie wszelkich niezbędnych kroków na fermie trzody chlewnej, które pozwolą ograniczyć odór generowany w trakcie hodowli zwierząt. W praktyce istnieje kilka sposobów na ograniczenie nieprzyjemnych zapachów generowanych przez zwierzęta w gospodarstwach. W przeszłości podejmowano już próby tworzenia projektów ustawy o uciążliwości zapachowej w gospodarstwach.

Po pierwsze właściwe żywienie trzody chlewnej

Elementem wpływającym niewątpliwie na poziom odoru w gospodarstwach rolnych jest zastosowanie właściwego żywienia zwierząt. Pamiętajmy, że odchody zwierząt zawierają duże ilości amoniaku i siarkowodoru odpowiedzialnego za nieprzyjemny zapach. Istnieją także związki organiczne, które są produkowane przez zwierzęta w formie niewykorzystanej. Dobrym przykładem jest tu rozkład białek, który generuje odór. Niewłaściwe użytkowanie białka w diecie generuje niechciane pozostałości. Zadaniem nowoczesnego rolnictwa jest więc ograniczenie ilości opadów generowanych w procesie żywienia zwierząt, trawienia składników i wypróżniania zwierząt. Nie mówimy tu jednak o ograniczeniu podaży białka do minimum, co generowałoby problem w postaci zbyt małej ilości wartości odżywczych potrzebnych do osiągania właściwych przyrostów dobowych. Zadaniem właścicieli ferm hodowlanych trzody chlewnej jest więc wybór wysokiej jakości białej oraz substancji odżywczych. Oprócz odpowiedniej dawki równie ważna jest dbałość o możliwie wysoką strawność. Przy skarmianiu zwierząt ważne jest więc unikanie w podawanej paszy składników o zbyt dużym udziale włókna oraz związków antyżywieniowych.

Jeżeli mówimy o właściwej podaży białka to nie sposób nie wspomnieć o jego racjonalnym bilansowaniu. Chodzi tu o stosowanie precyzyjnego pomiaru ilości białka oraz składników odżywczych, co ogranicza spożycie zbyt dużych ilości białka w jednym posiłku. Niestety wiele pasz obecnych na rynku nie posiada właściwego stosunku aminokwasów. Specjaliści zalecają więc zakup różnych komponentów wysokobiałkowych. Niezbędne mogą się okazać także premiksy wprowadzane do żywienia zwierząt. Dzięki nim możliwe jest uzyskanie właściwego bilansu aminokwasów syntetycznych.

Tucz trzyfazowy i czterofazowy

Doradcy żywieniowi zwracają uwagę na potrzebę pewnych zmian w zakresie żywienia zwierząt w dużych farmach. Chodzi tu przede wszystkim o zwiększenie liczby etapów w skarmianiu trzody chlewnej. Zamiast tuczu dwufazowego, lepiej jest skorzystać z trzyfazowego lub czterofazowego. Istnieją już obecnie nowoczesne rozwiązania w postaci skarmiania wielofazowego. Polega ono na dostosowaniu dawki paszy oraz jej parametrów do aktualnego zapotrzebowania zwierząt. Ten mechanizm jest wykorzystywany jednak przede wszystkim w bardzo dużych gospodarstwach posiadających rozwiązania technologiczne ułatwiające cały proces. Większość średnich i małych gospodarstw może z powodzeniem wykorzystać metodę zwiększania faz tuczu. W ten sposób obniża się ilość generowanego odoru, a cały proces skarmiania pozwala lepiej spożytkować posiadaną paszę. Zwiększenie faz tuczu odbija się również na ekonomii hodowli, gdyż zwierzęta w takiej formie lepiej pobierają pasze. Obniża się więc koszt zakupu paszy, która nie jest marnowana przez błędne skarmianie.

Aminokwasy syntetyczne oraz inne składniki ograniczające odór w budynkach inwentarskich

Z pomocą gospodarstwom rolnym przychodzą również dodatki paszowe. Dodatki stosowane przy skarmianiu zwierząt pozwalają uzyskać lepsza przyswajalność paszy, a przy okazji ograniczają straty. To wszystko przekłada się na ograniczenie produkcji odoru w fermach hodowlanych. Korzystnym działaniem w tym zakresie odznaczają się preparaty z dodatkami enzymów. Zwiększają one strawność i poprawiają wykorzystania białka w pokarmach. W ten sposób zwierzęta w procesie trawienia nie generują tak dużej ilości lotnych związków zapachowych. W praktyce więc lepsze trawienie to również mniejsze natężenie nieprzyjemnych zapachów w powietrzu. Korzystnym dodatkiem zwiększającym parametry strawności pasz są preparaty zakwaszające oraz probiotyki. Wcześniej wspomnieliśmy także o aminokwasach syntetycznych. Dodatki w tej formie pozwalają na bardzo skuteczne bilansowanie diety, a w szczególności na ograniczenie podaży białka. Dobrym wyjściem jest także zakup tzw. dodatków „fitobiotycznych”. Generują one naturalne procesy w przewodzie pokarmowym zwierząt, co poprawia trawienie paszy.

Podsumowując, żywienie ma ogromny wpływ na generowany przez zwierzęta odór. Zakup preparatów trudno traktować w kategorii obciążenia dla gospodarstwa rolnego. W praktyce rolnicy poprzez dodatki do żywności i właściwe operowanie fazami tuczu mogą generować znacznie lepsze przyrosty zwierząt przy optymalnym wykorzystaniu pasz. Niższe straty w żywieniu to także obniżone koszty zakupu pasz. Istotny jest również czynnik w postaci niwelowania nieprzyjemnych zapachów. To od poziomu jego natężenia może zależeć możliwość rozbudowy fermy w przyszłości.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.