Dzisiaj jest: 21.9.2019, imieniny: Darii, Mateusza, Wawrzyńca

Mastitis, czyli zapalenie wymienia u krów. Co dobrze jest wiedzieć?

Dodano: miesiąc temu Czytane: 59
Redakcja poleca!

Efektywność produkcji mleka zależy w dużej mierze od stanu zdrowia krów mlecznych. Jednym z potencjalnych zagrożeń w hodowli jest zapalenie gruczołu mlekowego – mastitis.

Mastitis, czyli zapalenie wymienia u krów. Co dobrze jest wiedzieć?
Efektywność produkcji mleka zależy w dużej mierze od stanu zdrowia krów mlecznych. Jednym z potencjalnych zagrożeń w hodowli jest zapalenie gruczołu mlekowego – mastitis. Jest to schorzenie mające wpływ na ilość generowanego mleka, jak i na jego jakość. Parametry te są brane pod uwagę przez klientów, w efekcie czego oczekiwania w zakresie spełnia niezbędnych norm spoczywają na hodowcach, w tym wypadku rolnikach. Wszelkiego rodzaju schorzenia takie jak zapalenie gruczołu mlekowego mają bezpośredni wpływ na trudności w wypełnieniu norm jakościowych. Mastitis należy do najczęściej spotykanych chorób występujących u bydła mlecznego. Nasilona zachorowalność odbija się na opłacalności hodowli krów, dodatkowo obciąża portfel rolnika zmuszonego do leczenia stada. Finalnie chorujące zwierzęta zostają wykluczone ze stada jako sztuki niespełniające wyśrubowanych norm jakościowych produkowanego mleka.

Jak rozpoznać mastitis u krów?

Początkowe objawy trudno jest zauważyć gołym okiem. Pierwszego rozpoznania najłatwiej jest dokonać na podstawie próbki mleka i jego składu. Rozwój choroby zauważymy natomiast po stanie zdrowia zwierząt. Mastitis objawia się obrzękiem wymion, wzrostem temperatury oraz odczuwalnym przez zwierzęta bólem. Jeśli zaś chodzi o wpływ zapalenia gruczołu mlekowego na jakość mleka to jest on zauważalny przede wszystkim w finalnych parametrach pobranego pokarmu. Mleko o dotychczasowej wysokiej jakości zmienia się w produkt zawierający znacznie niższą ilość korzystnych składników takich jak: tłuszcz, kazeina oraz laktoza. Utrzymująca się choroba w stadzie generuje znacznie więcej negatywnych konsekwencji. Może dojść do sytuacji, kiedy do mleka dostają się wydzieliny krów związane ze stanem zapalnym. Takie mleko nie nadaje się wówczas do spożycia przez ludzi oraz zwierzęta. Mastitis odbija się także negatywnie na zdrowiu cieląt, badacze zaobserwowali wpływ choroby skarmiane zwierzęta, wśród których zauważono problemy z wchłanianiem immunoglobulin klasy G1.

Warto pamiętać, że mleko produkowane przez zarażone krowy stanowi duże zagrożenie dla ludzi. Spożywając mleko z wysokim poziomem serum albuminy zwiększa się ryzyko zachorowania na cukrzycę. Ponadto znajdujące się w mleku beta-laktoglobuliny, serum albumina, czy alfa-laktoalbumina bardzo silnie alergizują, co może rodzić objawy ze strony układu pokarmowego człowieka. Mastitis może przybierać również formę utajoną, co generuje szereg problemów w gospodarstwie rolnym. Jest to rodzaj przewlekłej choroby, której wykrycie nawet dla wprawionych specjalistów może być znacznie utrudnione. Wystąpienie formy utajonej często prowadzi do poważnych strat zarówno w liczbie zwierząt wydajnych produkcyjnie, jak i leczeniem.

Od czego zależy występowanie zapalenia gruczołu mlekowego?

Mastitis to choroba występująca poprzez infekcję i nie dotyka wszystkich zwierząt w stadzie. Wynika to z różnej fizjologii zwierząt, odporności danej krowy na choroby, jak i genetyki. Często dochodzi do sytuacji, kiedy w tym samym gospodarstwie hodowane są krowy zdrowe i chore. Okazuje się więc, że nie wszystkie zwierzęta zarażają się jednakowo. Wiele zależy od czynników takich jak odporność krowy na infekcję. Specjaliści nie mają wątpliwości, iż zbyt nadwyrężone organizmy w stadzie będą narażone na występowanie mastitis. Optymalizacja w zakresie produkcji często wiąże się z wysokimi przychodami, lecz ma realny wpływ na zdrowie zwierząt. Choroba może w łatwy sposób rozwijać się w wyniku zbyt dużej eksploatacji zwierząt. U krów pierwsze problemy zaczynają się od osłabienia zwieracza w kanale strzykowym. W ten sposób gruczoły mlekowe są narażone na łatwiejszy dostęp bakterii. W ciepłym, „mlecznym” środowisku drobnoustroje mogą rozwijać się znacznie szybciej. Wpływ na występowanie mastitis u krów mlecznych ma jednak nie tylko wytężona produkcja. Ryzyko wystąpienia choroby zwiększa się także w przypadku krów, które w późnym wieku wydały na świat potomstwo lub ich poród był trudny. Wpływ mają także warunki życia zwierząt (higiena w obiektach inwentarskich, system hodowli, czy stres). Często do zarażenia dochodzi także w trakcie kontaktu krów zdrowych z chorymi. Równie istotny jest sposób żywienia, w którym nie może zabraknąć mikroelementów takich jak: witamina A,E, selen, miedź, cynk oraz beta karoten. Mają one niebagatelny wpływ w zachowaniu stosownej odporności na działanie infekcji, w tym właśnie mastitis. Nie brakuje także zachorowań wynikających z obecności mikroorganizmów występujących w gospodarstwie. Sposoby ograniczenia ryzyka występowania zapalenia wymion u bydła mlecznego to przede wszystkim zachowanie właściwej higieny w gospodarstwie i eliminacja niepożądanych czynników, które wymieniliśmy powyżej. Czytaj również: zanieczyszczenie mleka krowiego.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.