Dzisiaj jest: 21.9.2019, imieniny: Darii, Mateusza, Wawrzyńca

Przechowywanie ziemniaków w gospodarstwie rolnym – II część poradnika.

Dodano: 3 tygodnie temu Czytane: 55

W pierwszej części poradnika omówiliśmy kwestię zbioru ziemniaków. W drugiej części przyjrzymy się magazynowaniu, które jest nieodzownym elementem decydującym o opłacalności wykopków.

Przechowywanie ziemniaków w gospodarstwie rolnym – II część poradnika.
W pierwszej części poradnika omówiliśmy kwestię zbioru ziemniaków. W drugiej części przyjrzymy się magazynowaniu, które jest nieodzownym elementem decydującym o opłacalności wykopków. Oprócz czynników pogodowych w trakcie prowadzonych prac polowych równie istotny jest etap składowania ziemniaków oczekujących na sprzedaż. Skuteczne magazynowanie zależy od wielu czynników, a ich uwzględnienie przyczynia się do otrzymania optymalnego zysku z posiadanych upraw.

Higiena w magazynie oraz wentylacja

Bez względu na to jaką formę przechowywania wybierzemy (pryzma lub skrzynie) należy uwzględnić inne bardzo istotne czynniki w procesie składowania. Pierwszym z nich jest higiena wewnątrz budynków, gdzie gromadzimy bulwy. W większości przypadków wystarczy jedynie zwykłe przewietrzenie pomieszczeń magazynowych oraz usunięcie drobinek piasku. Natomiast w przypadku występowania patogenów roślinnych w przeszłości niezbędne jest odkażenie przy dobraniu właściwego preparatu ochronnego. W takim wypadku także należy dobrze przewietrzyć pomieszczenia do składowania. Warto pamiętać, że przeprowadzenie oczyszczania magazynu przy użyciu chemii rolniczej należy dokonać zdecydowanie wcześniej.

Skrzynie, czy pryzma?

Metodę przechowywania warto dobrać zgodnie z wygodą w gospodarstwie. Każdy rolnik może wykorzystać określoną metodę, jednak przechowywanie na pryzmie będzie nieco łatwiejsze. Jeśli więc mówimy o pryzmie to wystarczy zadbać o czyste kanały wentylacje w podłodze. Istnieją też kanały położone na powierzchni, tutaj należy zwrócić uwagę na ich rozmieszczenie w stosunkowo prosty sposób. Dużym usprawnieniem na etapie magazynowania jest podzielenie budynku przy użyciu linii, które ułatwią zapełnianie magazynu. Praktyka pokazuje, że najlepszym rozwiązaniem jest nasypywanie ziemniaków na pryzmy o wielkości nie przekraczającej 4,5 metra. Jeżeli jednak wybierzemy skrzynie to tutaj musimy pamiętać o kilku ważnych czynnikach. Skrzynie należy odkazić odpowiednimi preparatami i dokładnie przewietrzyć przed kontaktem z ziemniakami. Pamiętajmy, że skrzynie w pewnym stopniu blokują przepływ powietrza dlatego system wentylacyjny budynku powinien być sprawny w momencie nasypu bulw. Rolnicy szczególnie chętnie wykorzystują skrzynie w przypadku posiadania na polu odmian różnych gatunków. Teren magazynu można podzielić na kilka części w zależności od składowanego gatunku. Warunkiem uzyskania właściwego stanu bulw jest zachowanie właściwych odstępów między skrzyniami. Przyjmuje się odległość w granicach 15 cm w pionie. Niekiedy niezbędne jest niepełne ładowanie jeżeli mamy do czynienia ze skrzyniami nietypowych rozmiarów. Przyjmuje się także odległość skrzyń od ścian w granicach 0,5 metra.

Temperatura przechowywania ziemniaków – najważniejszy etap?

W jakich warunkach przechowywać ziemniaki? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Temperatura będzie uzależniona w dużej mierze od odmiany, okresu składowania oraz przeznaczenia ziemniaków. Według ekspertów temperatura wewnątrz pomieszczeń magazynowych dla sadzeniaków nie powinna być niższa niż 2,5 stopnia Celsjusza. Jeśli zaś mówimy o odmianach jadalnych to optymalna temperatura waha się w granicach od 4 do 6 stopni Celsjusza. Wyjątkiem są bulwy wykorzystywane w sektorze przetwórstwa, tutaj temperatura powinna oscylować w granicach 4 do 8 stopni. Zachowanie właściwej temperatury ułatwia stosowanie w budynkach magazynowych chłodnic, jednak na to rozwiązanie mogą sobie pozwolić zwykle średnie i duże gospodarstwa rolne. Nieco trudniej mają małe gospodarstwa rolne, gdyż zachowanie optymalnej temperatury w dużej mierze będzie zależne od warunków pogodowych panujących na zewnątrz budynku.

Etapy składowania ziemniaków

W literaturze fachowej dotyczącej magazynowania bulw poruszono temat etapowego składowania. Pierwszym z nich jest etap przechowywania ziemniaka. Jest to bardzo istotna faza, w trakcie której dochodzi do osuszania ziemniaków, gojeniu się uszkodzeń powierzchniowych oraz dojrzewania. Etap ten jest niezbędny szczególnie w przypadku bulw wilgotnych. Dlatego tak ważne staje się regularne i intensywne wietrzenie magazynu w trakcie składowania. W ten sposób pozbywamy się nadwyżki wilgoci. Po zakończeniu tego etapu sukcesem dochodzi do naturalnego gojenia uszkodzeń i wytwarzania perydermy. W ten sposób unikamy gniciu bulw, które miałoby miejsce w wynika zbyt dużej zawilgocenia składowanych ziemniaków. Optymalna temperatura dla tego etapu to w granicach 15 stopni Celsjusza, wówczas uzyskujemy najlepsze efekty gojenia. Przeciętny czas gojenia, wietrzenia i dojrzewania powinien trwać w granicach dwóch tygodni.

Kolejny etap dotyczy schładzania temperatury wewnątrz budynku do warunków magazynowania przez długi czas. Należy uwzględnić stopniowe obniżenie temperatury, dobowe spadki powinny oscylować w granicach 1 stopnia aż do momentu osiągnięcia optymalnej temperatury składowania. Etap ten trwa w granicach 4 tygodni, następnie wchodzimy w kolejny proces określany mianem długotrwałego magazynowania. W tym czasie utrzymujemy temperaturę w zależności od przeznaczenia bulw. Należy zadbać o właściwą wilgoć wewnątrz pomieszczeń w granicach 95%. Ostatni etap polega na utrzymywaniu założonej wcześniej temperatury wewnątrz magazynu zgodnie z zapotrzebowaniem. Podsumowując, składowanie ziemniaków jest wbrew pozorom zadaniem dość złożonym. O sukcesie decyduje przede wszystkim znajomość rolnika dotycząca odmiany ziemniaków, uwzględnienie oczekiwań odbiorcy końcowego oraz zwrócenie uwagi na warunki panujące wewnątrz i na zewnątrz magazynu.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.