Dzisiaj jest: 21.10.2019, imieniny: Celiny, Hilarego, Janusza

Jak zapobiegać występowaniu pasożytów u trzody chlewnej?

Dodano: miesiąc temu Czytane: 32

Dobrostan zwierząt w hodowli to priorytetowa kwestia dla każdego rolnika. Pojawienie się pasożytów wśród pojedynczych świń może w niedługim czasie obniżyć skuteczność produkcyjną.

Jak zapobiegać występowaniu pasożytów u trzody chlewnej?
Dobrostan zwierząt w hodowli to priorytetowa kwestia dla każdego rolnika. Pojawienie się pasożytów wśród pojedynczych świń może w niedługim czasie obniżyć skuteczność produkcyjną poprzez zarażanie innych osobników z tego samego stada.

Czysty magazyn na paszę i jakość żywienia

Pierwszą sprawą, o którą należy zadbać jest właściwe zabezpieczenie magazynów z paszą oraz chlewni. Chodzi tu o możliwie wysoki stopień narażenia miejsc składowania na występowanie gryzoni mogących być nosicielami różnego rodzaju chorób. W praktyce zalecamy zakaz wstępu do wnętrza paszarni także zwierzętom domowym, one również mogą przenosić niebezpieczne dla świń patogeny. Zapobiegawczym elementem jest także dobór pełnowartościowych pasz, zapewniają one większą odporność, przez co zwierzęta są mniej narażone na choroby; równie istotne są dawki pokarmu.

Nowo zakupiona świnia, knur?

Niezwykle istotną kwestią zapobiegającą zarażaniu się stada patogenami jest izolacja dla świeżo zakupionych zwierząt. Okazuje się, że nawet pojedyncze, chore zwierze może w szybkim czasie zarazić resztę świń. Kwarantanna daje nam możliwość wykrywania chorób, a tym samym zaleczenia chorych osobników i włączenia do stada bez narażania hodowli. Dobrym zwyczajem jest wykonanie zabiegu odrobaczania już na wstępie, przy przyjęciu zwierzęcia w gospodarstwie. Okres kwarantanny wynosi od minimalnie 4 do maksymalnie 6 tygodni. Trudności w gospodarstwie może przysporzyć konieczność oddzielenia nowej świni, knura od reszty stada. Nie wystarczy zapewnić oddzielnego miejsca, gdzieś na skraju chlewni. Należy przeznaczyć pomieszczenie do izolacji w budynku oddalonym od głównej hodowli o przynajmniej 100 metrów. Jeśli nie mamy takiej możliwości to minimalna odległość podawana przez ekspertów wynosi 10 metrów.

Problematyczna może być dla wielu rolników obsługa codzienna zwierząt, gdyż wszelkie narzędzia potrzebne do tego celu nie mogą być użytkowane w miejscu izolacji i jednocześnie w głównej hodowli. Pamiętajmy, aby trzymać się zasady użytkowania narzędzi i sprzętu najpierw w chlewni dla zdrowych zwierząt, następnie w budynku kwarantanny. Zadbajmy o zmianę odzieży po kontakcie i pracy ze zwierzęciem poddanym izolacji. Także urządzenia należy zdezynfekować, aby na kolejny dzień móc podjąć pracę ze zdrowym stadem.

Higiena stada i sprawdzone odrobaczanie

W zachowaniu dobrostanu zwierząt pomocna jest codzienna higiena stada. Dobrze jest przy wprowadzeniu świń do poszczególnych kojców wykonać standardowe mycie zwierząt przy użyciu wody oraz preparatów dezynfekcyjnych. Najwięcej patogenów pozostaje jednak na racicach zwierząt, dlatego tak ważne jest stosowanie mat dezynfekcyjnych. Jeśli natomiast chodzi o odrobaczanie to jest to wciąż najbardziej sprawdzona i profilaktyczna metoda dla ochrony naszego stada. Zabieg ten stosują z powodzeniem duże gospodarstwa rolne, co pokazuje tylko skuteczność zabiegu w znacznie większej skali. Taką czynność warto więc wykonywać także w małych hodowlach trzody chlewnej w ramach zapobiegania chorobom. Przyjmuje się, iż tuczniki powinny odbyć taki zabieg jeszcze przed podróżą do tuczarni. Z kolei u loch prośnych dobrze jest wykonać zabieg na kilka tygodni przed zakładanym porodem. Wówczas zabezpieczamy małe oseski przed zarażeniem chorobami. Zobacz także: Dlaczego pianka PUR to higieniczna metoda docieplania budynków inwentarskich?
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.