Dzisiaj jest: 21.10.2019, imieniny: Celiny, Hilarego, Janusza

Żywienie trzody chlewnej, tuczników. Unikaj tych błędów!

Dodano: 3 tygodnie temu Czytane: 31

Zachowanie optymalnych przyrostów dobowych jest uzależnione od właściwego żywienia tuczników.

Żywienie trzody chlewnej, tuczników. Unikaj tych błędów!
Zachowanie optymalnych przyrostów dobowych jest uzależnione od właściwego żywienia tuczników. Należy pamiętać, że podstawowym zagrożeniem mającym bezpośredni wpływ na osiągane wyniki produkcyjne są mikotoksyny. Ich obecność nawet w minimalnej skali wpływa na parametry tuczu. Groźne dla zdrowia trzody chlewnej działanie polega tu na ekspozycji zwierząt na działanie toksyn produkowanych przez grzyby.

Higiena w budynkach inwentarskich

Pierwsze miejsce na naszej liście zajmuje higiena w budynkach, gdzie przetrzymywane są zwierzęta. Zabiegi w postaci regularnego czyszczenia pomieszczeń należy wykonywać zarówno w chlewniach, ale też miejscach skarmiania, czy podawania wody. Warunki higieniczne dotyczą także przechowywanego pokarmu, ponieważ zbyt wysoka wilgotność będzie miała wpływ na zmniejszone wykorzystanie paszy. W skrajnych sytuacjach może dojść do sytuacji, gdy zwierzęta zrezygnują z pobierania pożywienia. W takim wypadku bardzo problematyczne będzie uzyskanie zaplanowanych przyrostów. Niezwykle istotne są tu działanie bieżące jeśli chodzi o czyszczenie pomieszczeń, ale także możliwie regularne monitorowanie sytuacji.

Woda zdrowia doda?

Pomijalnym aspektem na poszczególnych etapach tuczu świń jest dostosowanie ilości oraz jakości wody. Płyny są odpowiedzialne u zwierząt za szereg aspektów związanych z regulacją organizmu. Woda wpływa bezpośrednio na zaspokojenie pragnienia zwierząt, co przy braku odpowiedniej ilości płynów wpływa realnie na behawioryzm u zwierząt. Woda reguluje również gospodarkę cieplną, wpływa na homeostazę mineralną, a także pozbywanie się z organizmu resztek w procesie metabolizmu. W wielu gospodarstwach stosuje się żywienie na bazie gotowych mieszanek sypkich. To generuje potrzebę odpowiedniego obsadzenia stanowisk w fermach w urządzenia takie jak pojniki. Podaż wody należy uwzględnić zgodnie z zapotrzebowaniem trzody, która ma różne potrzeby w zależności od stosowanego systemu żywienia, ale też panujących wewnątrz pomieszczeń warunków. Zmiana mikroklimatu, podawanej paszy, czy okresu skarmiania może mieć wpływ na finalne przyrosty w stadzie. Pierwszą oznaką chorób występujących wśród zwierząt przy zachowaniu optymalnych warunków środowiskowych, żywieniowych jest właśnie obniżenie spożycia wody w ciągu dnia.

Mikroklimat, dawki pokarmu oraz właściwa temperatura w chlewni

Kolejne czynniki mające wpływ na skuteczny przyrost dobowy zwierząt mogą przysporzyć wielu problemów rolnikom. Weźmy pod lupę stosowane dawki pokarmowe, które nie zostały uwzględnione do wybranej fazy tuczu. Należy pamiętać, że tylko właściwa kompozycja paszy oraz jej dawki będzie dla zwierząt zdrowa. Wszelkiego rodzaju niedobory lub nadwyżki pokarmu generują dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz problemy z przyrostem masy. Ponadto w przypadku nadwyżki pokarmowej tracimy część paszy, co odbija się na portfelu inwestycyjnym gospodarstwa rolnego. Równie istotny wpływ na kierunek w jakim zmierza hodowla mają warunki panujące w budynkach inwentarskich. W chłodniejszym okresie zwierzęta potrzebują większej ilości paszy, natomiast w okresie letnim dawki zjadane przez tuczniki spadną i to znacznie. Dlatego tak istotne jest zachowanie optymalnych warunków w budynkach inwentarskich, szczególnie w okresie rosnącej temperatury. 

Niedostosowanie obłożenia chlewni zwierzętami

Równie istotnym elementem w procesie hodowli tuczników jest dostosowanie obsady zwierząt do pobieranej paszy. Zwierzęta powinny mieć na tyle dużo przestrzeni oraz miejsc do skarmiania, aby móc swobodnie korzystać z pobierania pokarmu. W innym wypadku napotkamy na problemy: niższe przyrosty dobowe, walka zwierząt o pokarm, czy zaburzenie hormonalne. Warto wiedzieć, że czynniki stresowe generują również problemy z właściwym wchłanianiem wartości z pożywienia oraz mogą przyczyniać się do kłopotów ze strony układu pokarmowego.

Poważne skutki błędów w żywieniu świń

W razie niewypełnienia powyższych zaleceń, gospodarstwo będzie zmagało się z szeregiem problemów bezpośrednio wynikających z błędów żywieniowych. Często występującą przypadłością wśród świń jest owrzodzenie żołądka, które dotyka od 30% do 60% zwierząt. Co ciekawe, nie zawsze rozdrobnienie pasz służy zdrowiu tuczników. Rozdrobnienie może co prawda przyczynić się do większej przyswajalności i skuteczności skarmiania, jednak w ogólnym rozrachunku przyczynia się do powstawania schorzeń. Dlatego niezbędne jest dostosowanie granulacji zgodnie z zaleceniami producenta. Wpływ na występowanie schorzeń mają także pozostałe czynniki, które omówiliśmy w naszym artykule. Czytaj także: żywienie mokre świń.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.