Dzisiaj jest: 11.8.2020, imieniny: Luizy, Włodzmierza, Zuzanny

Jak wygląda żywienie krów mlecznych, bydła mięsnego zimą?

Dodano: 9 miesięcy temu Czytane: 218

Okres zimowy to trudny czas dla zwierząt w gospodarstwie. Spadające temperatury dobowe wymagają od zwierząt wzmożonej pracy organizmu, co przekłada się na spadek odporności.

Jak wygląda żywienie krów mlecznych, bydła mięsnego zimą?
Okres zimowy to trudny czas dla zwierząt w gospodarstwie. Spadające temperatury dobowe wymagają od zwierząt wzmożonej pracy organizmu, co przekłada się na spadek odporności. Podawany pokarm powinien być więc szczególnie bogaty w wartości odżywcze. W sezonie zimowym należy uwzględnić odpowiednie dawki paszowe zarówno w przypadku bydła znajdującego się na pastwisku, jak i przebywającego wewnątrz obory.

Można powiedzieć, że zimowe żywienie zaczyna się w październiku, a kończy w maju. Skąd tak długi okres? Otóż pastwiska w tym okresie nie spełniają wymagań w zakresie skutecznego żywienia bydła. Wynika to z niewystarczającej ilości składników odżywczych w trawach i roślinach zjadanych przez zwierzęta. Patrząc z punktu widzenia hodowcy na żywienie zimowe należy stwierdzić, że jest ono znacznie prostsze w prowadzeniu od letniego. W pierwszym przypadku możemy z dużą dozą pewności stwierdzić jakich pokarmów brakuje oraz jakie dawki są wystarczające. W czasie letniego wypasu trudno powiedzieć, czy bydło pobiera wystarczającą ilość wartości z pokarmu. Określone pastwisko posiada różną ilość zielonki, przez co ustalenie właściwego odżywiania przysparza więcej problemów. Pamiętajmy, że krowy wycielone w trakcie zimy charakteryzują się znacznie lepszą wydajnością mleczną. To świadczy pośrednio o jakości mieszanek, które podawane są regularnie zwierzętom.

Kiszonki dla zdrowia bydła mlecznego i mięsnego

W trakcie zimy należy zadbać o żywienie uwzględniające wysokiej klasy pasze objętościowe w formie kiszonek, roślin okopowych oraz siana. Dawki pokarmu powinny być dobrane pod kątem odżywczym tak, aby zapewnić wysoką strawność zjadanej paszy. Wyróżnia się dwa typy kiszonek, które należy podawać w czasie niskich temperatur: pasze wysokobiałkowe oraz energetyczne. Możemy tu zgodnie z potrzebami dobierać optymalne dawki pokarmu. W przypadku kiszonek o wysokiej zawartości białka przeciętna dawka wynosi do 20 kg. Jeśli zaś chodzi o pasze energetyczne (węglowodanowe) to dobrym wyborem będą kiszonki kukurydziane podawane w objętości 15 kg lub sianokiszonki od kilku do maksymalnie 5,6 kilogramów. Uzupełnieniem powyższych pokarmów powinny być rośliny okopowe. Zwiększają one strawność pasz objętościowych, co jest istotne przy podaży większych ilość białka. W razie potrzeby możemy uzupełnić dobowe dawki dodatkami paszowymi w formie minerałów i witamin. Czytaj także o żywieniu mokrym zwierząt.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.