Dzisiaj jest: 1.10.2020, imieniny: Heloizy, Igora, Remigiusza

Choroby świń wywołane przez bakterie beztlenowe.

Dodano: rok temu Czytane: 239
Redakcja poleca!

Bakterie beztlenowe są poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia trzody chlewnej. Jeszcze do niedawna bakterie z rodziny Clostridium nie były uważane za jakiekolwiek zagrożenie dla świń.

Choroby świń wywołane przez bakterie beztlenowe.
Bakterie beztlenowe są poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia trzody chlewnej. Jeszcze do niedawna bakterie z rodziny Clostridium nie były uważane za jakiekolwiek zagrożenie dla świń. Gatunek ten naturalnie występuje w przewodach pokarmowych zwierząt gospodarczych, jednak nasilenie importu zwierząt doprowadziło do sytuacji, która zbiera żniwo dopiero teraz. Występujące zakażenie zwykle prowadzi do bezobjawowego upadku świń w tuczarniach.

Bezobjawowe zakażenie

Bakterie beztlenowe są o tyle niebezpieczne, że wykrycie zachorowania jest niemal niemożliwe. Zwykle do upadku świń dochodzi w środku nocy lub nad ranem, kiedy dzień wcześniej nie występowały żadne objawy mogące świadczyć o chorobie zwierząt. Główną cechą zakażenia jest wzdęty brzuch, co często jest niezauważalne na pierwszy rzut oka. Zwykle dopiero sekcja wykazuje silne nagromadzenie gazów w jelitach, co prowadzi do upadków świń. Co więcej, zwykle drobnoustroje atakują najsilniejsze i największe osobniki w stadzie. Konsumują one najwyższe ilości paszy, co powoduje nagromadzenie się toksyn w organizmie zwierząt. Rolnik w gospodarstwie traci więc podwójnie: raz na zakupie dużych ilości i drugi raz na kosztach poniesionych na zakup świń do hodowli. Obniżenie zachorowalności jest więc koniecznością jeżeli chcemy mówić o skutecznym i opłacalnym ekonomicznie chowie. Jest to możliwe przy zachowaniu optymalnego żywienia oraz dostosowania warunków w tuczarni.

Skład, dawki paszowe, technologia żywienia

Czynnikami zwiększającymi ryzyko zachorowania są błędy w żywieniu oraz niedostosowanie warunków w gospodarstwie. Komponentami mającymi wpływ na zgony są przede wszystkim domieszki poekstrakcyjnej śruty słonecznikowej i rzepakowej. Doradcy zalecają ograniczenie, a najlepiej całkowite wyeliminowanie z diety zwierząt tego typu składników paszowych. Na zdrowie zwierząt rzutuje także brak odpowiedniej ilości włókna w paszach, co generuje problemy z przemieszczaniem się treści jelitowej. Utrzymujący się stan sprawia, że w jelitach rozwijają się bakterie. Problem widać wyraźnie w przygotowywanych paszach na bazie kukurydzy, pszenżyta i pszenicy, gdzie obecność włókna jest mocno ograniczona. Korzystne działanie na mikroflorę jelitową mają dodatki dodawane do pasz. Warto zadbać w diecie trzody chlewnej o dostęp zwierząt do probiotyków, kiszonek, preparatów z dodatkiem witaminy C. Wszystko to pozwala poprawić dobrostan zwierząt i ograniczyć ryzyko powstawania chorób, a tym samym upadku świń.

Drugim równie istotnym elementem jest przygotowanie tuczarni. Chodzi tu przede wszystkim o zachowanie higieny wewnątrz pomieszczeń, lecz także dbałość o pozostałe parametry w pomieszczeniach. Istotne jest utrzymywanie optymalnych temperatur życiowych, na stan zdrowia mają wpływ wszelkiego rodzaju skrajne spadki temperatur. Widoczne jest to szczególnie w okresie jesiennym oraz na wiosnę, gdy różnice w temperaturach dziennych i nocnych są najwyższe. W przypadku tuczarni projektowanych obecnie, budynki są najczęściej wyposażone w systemy optymalizujące warunki wewnątrz pomieszczeń. Jeśli zaś chodzi o budynki starszej daty o zachowanie komfortowych warunków może być znacznie trudniej. Istotnym czynnikiem jest także obsada trzody chlewnej w tuczarni. Zbyt duże skupisko zwierząt będzie problematyczne, ponieważ zwierzęta będą rywalizować o dostęp do wody oraz paszy. Powoduje to także problem zwiększonego stresu świń, który jest odpowiedzialny za obniżenie odporności zwierząt. Zdajemy sobie sprawę, że wyeliminowanie wszystkich czynników ryzyka jest niemożliwe. Warto jednak uwzględnić choćby częściową optymalizację hodowli w zakresie żywienia i warunków w tuczarni. Dowiedz się więcej: żywienie trzody chlewnej bez błędów.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.