Dzisiaj jest: 11.8.2020, imieniny: Luizy, Włodzmierza, Zuzanny

Jak przygotować kiszonkę z wysłodków buraczanych?

Dodano: 8 miesięcy temu Czytane: 196

Żywienie zwierząt kiszonkami to popularny sposób na zachowanie zdrowia w stadzie. Jak wiadomo zdrowe krowy to także większy zysk i mniej problemów w hodowli.

Jak przygotować kiszonkę z wysłodków buraczanych?
Żywienie zwierząt kiszonkami to popularny sposób na zachowanie zdrowia w stadzie. Jak wiadomo zdrowe krowy to także większy zysk i mniej problemów w hodowli. Jednym ze sposobów stosowanych żywieniu zwierząt gospodarczych jest stosowanie wysłodków buraczanych w formie kiszonek. Właściwe zakiszanie odgrywa kluczową rolę, gdyż tylko wtedy wzbudzimy zainteresowanie bydła podawanym pokarmem. Co należy wiedzieć przygotowując kiszonki?

Dwie formy, różna jakość zakiszania

Magazynowanie wysłodków buraczanych w rękawie, pryzmie, czy silosie nie ma tak wielkiego znaczenia w skuteczności przygotowywania paszy. W każdym przypadku możemy mówić o skutecznym zakiszaniu przy zachowaniu odpowiednich reguł oraz wyboru materiału odpowiedniej jakości. Podstawową kwestią jest zakup materiału w formie prasowanej. Dlaczego? Otóż produkty uboczne z przemysłu rolno-spożywczego będą różniły się jakością zakiszania. Wysłodki prasowane charakteryzują się znacznie wyższym udziałem masy suchej od świeżych, co ułatwia przygotowanie wartościowej paszy. Właściwie zakiszone wysłodki buraczane odgrywają bardzo istotną rolę w zachowaniu zdrowia i sił witalnych wśród zwierząt. Przebiegający prawidłowo proces kiszenia daje nam paszę o lubianym przez krowy zapachu oraz składzie. Wysłodki buraczane oddziałują bardzo korzystnie na przewód pokarmowy zwierząt. Jest to spowodowane znaczną ilością pektyn w pokarmie, co zabezpiecza żwacz przed groźnym zmniejszeniem pH. Taki pokarm jest więc łagodny dla żołądków krów, a przeciętna podaż paszy wynosi w granicach od 20 do 25 kg. Dowiedz się więcej o żywieniu bydła.

Proste zasady, które zapewnią optymalną jakość kiszonek

Wybór właściwego rodzaju materiału to nie wszystko, liczy się także sposób przygotowania i dbałość o każdy szczegół. Istotne jest więc nie tylko przygotowanie, lecz cały proces składowania. Nie można też pominąć istotnego czynnika, czyli wyboru dostawcy oferującego wysłodki wysokiej jakości. Tylko wtedy możemy mówić o optymalnym żywieniu bydła mlecznego i mięsnego. Poniżej prezentujemy podstawowe zasady przygotowywania pasz w formie kiszonek z wysłodków buraczanych:

1. Silos lub inne miejsce składowania powinno być suche, czyste, wolne od zabrudzeń.
2. Przygotowanie silosu lub innego miejsca składowania należy wykonać wcześniej, zanim nastąpi odbiór materiału.
3. Wysłodki buraczane należy zakiszać w ciąg doby od momentu ich przywiezienia na teren gospodarstwa.
4. Materiał należy dokładnie ugniatać, aby zachować możliwie korzystne warunki beztlenowe.
5. Wysłodki kładziemy warstwowo na grubość około 30 cm, ostatnią warstwę na górze posypuje się solą. Unikamy w ten sposób powstawania pleśni.
6. W przypadku innych pomieszczeń do kiszenia dobrze jest uszczelnić kiszonkę pulpą ziemniaczaną.
7. Możliwe jest zastosowanie folii, którą dociskamy warstwą żwiru lub piasku.
8. Nie należy spieszyć się z otwarciem pryzmy. Przyjmuje się, że powinno to nastąpić nie wcześniej  niż po 6 tygodniach od rozpoczęcia całego procesu.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.