Dzisiaj jest: 20.2.2020, imieniny: Anety, Lehca, Leona

Podatek od cukru „solą w oku” plantatorów buraka cukrowego i producentów soków.

Dodano: 3 tygodnie temu Czytane: 42

Polskie związki związane z rolnictwem z dużym niepokojem przyglądają się opłacie cukrowej.

Podatek od cukru „solą w oku” plantatorów buraka cukrowego i producentów soków.
Polskie związki związane z rolnictwem z dużym niepokojem przyglądają się pomysłowi wprowadzenia opłaty cukrowej. Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) oraz Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego (KZPBC) wyraził stanowczy sprzeciw wobec propozycji tzw. podatku cukrowego. Zdaniem wyżej wymienionych grup, wprowadzenie opłaty cukrowej odbije się na sytuacji plantatorów oraz firm zajmujących się produkcją soków.

Przykład innych państw UE

Producenci oraz plantatorzy wskazują, iż wprowadzenie regulacji w zakresie opłaty cukrowej nie przyniesie zamierzonych rezultatów. Jednostki powołują się na przykłady innych państw, gdzie wprowadzony podatek nie ograniczył spożycia napojów z dodatkiem cukru, a problem z otyłością wcale się nie zmniejszył. Według przeciwników, takie działanie będzie miało realny wpływ na całą branżę, począwszy od plantatorów buraka cukrowego, aż po firmy zajmujące się produkcją soków. Aktualnie projekt ustawy jest na etapie konsultacji publicznych, a ewentualne zmiany miałyby zwiększyć koszt pojedynczego napoju o 70-80 groszy. Negatywny wpływ zmian podatkowych zauważył prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego Krzysztof Nykiel. Taka zmiana może przyczynić się do drastycznego spadku zapotrzebowania na surowiec w postaci buraków cukrowych. To z kolei może przełożyć się na niższą opłacalność produkcji w kraju i konieczność zamknięcia interesu.

W podobnym tonie wypowiada się Julian Pawlak, prezes Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków. Negatywne emocje udzielają się również sadownikom, którzy są odpowiedzialni za ważny sektor związany z produkcją rolną. W swojej wypowiedzi, przedstawiciel KUPS powołał się na konkretne dane. Zgodnie z nimi zmniejszyć miałoby się zapotrzebowanie na warzywa i owoce trafiające do przetwórstwa. W skali rocznej spadek ten może być bardzo odczuwalny, mówi się o zmniejszeniu zapotrzebowania na poziomie +/- 95 000 ton rok do roku. Problem ten ma objąć w szczególności owoce takie jak jabłka, maliny, wiśnie, aronię, czy czarną porzeczkę. Opłata cukrowa może więc w realny sposób oddziaływać na krajowy przemysł przetwórczy oraz sadowników. Prezes KUPS zwrócił także uwagę na dyskryminację wyłącznie jednego sektora, kiedy inne podmioty wykorzystujące cukier w produkcji nie zostaną objęte dodatkową opłatą.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.