Dzisiaj jest: 27.5.2019, imieniny: Amandy, Jana, Juliana

GMO w polskim i światowym rolnictwie. Jakie są za i przeciw?

Dodano: 5 miesięcy temu Czytane: 56

W ostatnich latach media często poruszają tematykę żywności modyfikowanej genetycznie.

GMO w polskim i światowym rolnictwie. Jakie są za i przeciw?
W ostatnich latach media często poruszają tematykę żywności modyfikowanej genetycznie. Opinie ekspertów z zakresu żywienia oraz produkcji są bardzo różne, warto się jednak przyjrzeć bliżej wpływom jakie niesie ze sobą żywność GMO. Jak pokazuje praktyka są to nie tylko wady, ale szereg zalet także w pracy rolników w Polsce i na świecie. Czy producenci żywności powinni się obawiać nowoczesnych metod, czy może są one nieuniknioną przyszłością tej branży?

Żywność GMO to nic innego jak zmodyfikowane przy użyciu inżynierii genetycznej produkty takie jak chociażby kukurydza, czy warzywa i owoce. Niekiedy zmiana materiału genetycznego wewnętrznej struktury żywności dotyka także zwierząt hodowlanych, które stają się bardziej odporne na wszelkiego rodzaju choroby. Dane statystyczne badaczy wskazują, że już w roku 2050 na Ziemi będzie żyło blisko 11 mld ludzi, co jest bezpośrednio związane z liczbą produkowanej żywności. Może jej zabraknąć, stąd też naukowcy dążą do opracowania metod wytwarzania o dużo większej skuteczności i wydajności. Wszystko to będzie możliwe dzięki zastosowaniu agrobiotechnologii w rolnictwie. Sytuacji nie będzie ułatwiać globalne ocieplenie, które dotyka każdego roku wiele państw, niszcząc wiele upraw dających dotychczas znacznie lepsze plony. Podobnie ma się sprawa w Polsce, gdzie nasz klimat zmienia się powoli na ciepły i suchy, co jest wydarzeniem bez precedensu w historii. Wiążą się z tym problemy z utrzymaniem bieżącej produkcji za kilkanaście lub kilkadziesiąt lat.

Za wprowadzeniem produktów opartych na GMO z zastosowaniem biotechnologii przemawiają realne przykłady innych państw. Na przykład w Japonii z tradycyjnego białego ryżu usunięto alergen białka wywołujący reakcję wśród ludzi. Na tamtejszych terenach to właśnie ryż jest głównym i najtańszym źródłem pokarmu, a na alergie pokarmowe cierpi tam powyżej 100 tys. dzieci. Aktualna technologia pozwala niemal na dowolną modyfikację genów w celu stworzenia żywności ze zmienionym genomem. Takie zabiegi służą poprawieniu procesu wydajności dla danych plonów, obniżają koszty produkcji, a także mogą wydłużyć trwałość i ulepszyć naturalne cechy owoców, warzyw oraz nasion. Stąd też na rynek trafiły już zmodyfikowane odmiany roślin, które nie są tak wrażliwe na działanie pogody, słabszej jakości glebę, czy infekcje. Jest to niezwykle skuteczne w przypadku dużych plonów, które nie dość, że są wytrzymalsze od swoich niezmodyfikowanych kuzynów to jeszcze pozwalają na znacznie dłuższe przetrzymywanie w magazynach bez psucia się.

Naukowcy pracują nad usprawnieniem produkcji dającej całej gospodarce rolnej dużo większe możliwości bez konieczności ciągłego stosowania pestycydów pod uprawy w celu pozbycia się chorób lub owadów zjadających plony. Dodatkowo starają się oni stworzyć tzw. super żywność, która będzie w pełni odżywcza dla ludzkiego organizmu. Początkowe eksperymenty nad GMO nie mają nic wspólnego z obecną technologią. Jeszcze do niedawna łączono ze sobą poszczególne warzywa i owoce, co prowadziło do zbyt dużej ingerencji w DNA i skutkowało całkowitym brakiem kontroli nad genami. W tej chwili biotechnologia umożliwia bezpieczne wykorzystywanie genów do konkretnego celu jakim jest osiągnięcie wydajnej, taniej i zdrowej produkcji rolnej. Niewiedza na temat żywności GMO prowadzi do szeregu obaw wśród zwykłych konsumentów, jak i rolników. W tym miejscu warto przybliżyć podstawowe wady tak uprawianej żywności. Zbyt silna ingerencja w strukturę genomów może prowadzić do mutacji zupełnie zmieniających właściwości produktu włącznie z jego smakiem i zapachem. Ponadto takie mutagenne jabłko może być jedynie „wydmuszką” bez żadnych wartości odżywczych. Idąc dalej spożycie produktów GMO w wysokiej ilości będzie prowadziło w szerszej perspektywie do niedoborów składników odżywczych, a co za tym idzie poważnych chorób.

W wielu państwach, w tym w Polsce już teraz wprowadzane są regulacje dotyczące zmniejszenia żywności GMO na sklepowych półkach. Wynika to przede wszystkim z obawy rządów nad prowadzonymi ciągle pracami, które nie są ugruntowane i zmieniają się w przeciągu miesięcy. Żywność GMO może więc w praktyce stanowić wyzwanie do stworzenia produktów bogatych w wartości tak jak ma to miejsce w przypadków produktów niemodyfikowanych genetycznie. Inną sprawą jest fakt, że w przyszłości pewna pula żywności GMO pozwoli wyżywić wielomilionową populację ludzi, stanowiąc zabezpieczenie i dodatek do zdrowych produktów. Odczuje to z pewnością branża rolna, która stopniowo będzie zmuszona do przystosowania się panujących na całym świecie warunków dotyczących upraw. Zobacz także: Ziemia rolnicza - kluczowy zasób, który stale się zmniejsza.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.