Dzisiaj jest: 21.7.2019, imieniny: Danieli, Wawrzyńca, Wiktora

Sprzedaż produktów rolnych z własnego gospodarstwa w 2019 roku.

Dodano: 6 miesięcy temu Czytane: 126

Zakończone pod koniec ubiegłego roku posiedzenie Sejmu nie zmieniło nic jeśli chodzi o możliwości sprzedaży żywności przez rolników.

Sprzedaż produktów rolnych z własnego gospodarstwa w 2019 roku.
Zakończone pod koniec ubiegłego roku posiedzenie Sejmu nie zmieniło nic jeśli chodzi o możliwości sprzedaży żywności przez rolników. Pracowano nad projektem ustawy zwalniającej małe przedsiębiorstwa z konieczności zatwierdzenia planów technologicznych przy działalności MOL. Sytuacja nie została w żadnym stopniu rozwiązana jeżeli chodzi o rolników i możliwości sprzedaży żywności własnego wyrobu.

Wraz z projektem na ławie sejmowej złożony został rządowy projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw, aby umożliwić rolnikom swobodną sprzedaż żywności do sklepów oraz restauracji. Zapisy miały dotyczyć dopasowania funkcjonujących już rozwiązań z zakresu prawa żywnościowego oraz podatkowego do potrzeb jednostek prowadzących produkcję żywności na niewielką skalę. Miało to pozwolić na skorzystanie z tzw. łańcucha handlu detalicznego opartego na szybkiej dystrybucji do innych podmiotów. Projekt został skierowany do prac dalszych w komisji, gdyż posłowie chcą dodać do ustawy definicję konsumenta finalnego, ma to umożliwić na większą swobodę i szersze pole do handlu produktami. Wielu posłów wskazuje na mały kroczek, który w przyszłości poprawi handel między rolnikami, a indywidualnymi podmiotami. Część posłów wskazuje na niewielkie zainteresowanie przetwórstwem co jest spowodowane brakiem określonych regulacji natury prawnej. Obecnie żaden producent nie wie jakie wymagania musiałaby spełnić sprzedawana przez niego żywność. Podatki są jasne, technologia znana, ale już konkretów w zakresie wymagań brak.

Panująca obecnie sytuacja wygląda tak, że rolnicy nie chcą zgłaszać swoich chęci produkcyjnych przez wzgląd na szereg niewiadomych. Producenci w gospodarstwach rolnych zwyczajnie nie wiedzą czego dokładnie będzie się od nich wymagać w kuchni lub przetwórni. Warto w tym miejscu przeczytać opis na stronie internetowej Głównego Inspektora Sanitarnego, gdzie mamy jedynie informację o konieczności prowadzenia domowej produkcji po wnikliwej analizie warunków sanitarnych procesu produkcji oraz ryzyka związanego z rodzajem żywności, która miałaby być przygotowywana. Dalej czytamy o ryzyku, które wskazuje na niemożność stosowania domowej produkcji w przypadku niektórych środków spożywczych. GIS dodaje na koniec o możliwości wystąpienia ryzyka nawet wśród małych gospodarstw, a elastyczne podejście w zakresie kontroli wewnętrznych nie będzie w pełni możliwe. Pozostaje tylko obserwować zagadnienia związane z powyższym projektem ustawy i liczyć na to, że pojawią się zapisy rozwiewające wątpliwości rolników w zakresie poszczególnych wymagań ustawodawcy.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.