Dzisiaj jest: 23.8.2019, imieniny: Apolinarego, Miły, Róży

Dezynfekcja chlewni. Jaki preparat wybrać?

Dodano: 6 miesięcy temu Czytane: 99

Obecność na rynku wielu producentów środków do dezynfekcji może prowadzić do wielu problemów związanych z wyborem właściwego preparatu.

Dezynfekcja chlewni. Jaki preparat wybrać?
Obecność na rynku wielu producentów środków do dezynfekcji może prowadzić do wielu problemów związanych z wyborem właściwego preparatu. Nie zwalnia to jednak rolników z właściwego odkażenia miejsc hodowli trzody chlewnej. Coraz większe zaostrzenia w tym zakresie są spowodowane nie tylko dbałością o mięso najwyższej jakości, lecz także ze względu na zdecydowanie niższą odporność zwierząt na choroby występujące zwykle przez brak odpowiedniej higieny w przestrzeni hodowlanej.

Świnie podlegają w ostatnich latach zmianom genetycznym, które miały poprawić możliwości produkcyjne w zakresie jakości mięsa. Takie zachowanie badaczy poprawiło co prawda jedno, ale zdecydowanie wpłynęło na coś innego. Przystosowane genetycznie świnie cechują się niższą odpornością na wszelkiego rodzaju schorzenia. Nawet zupełnie niemodyfikowane zwierzęta podlegają dużym przeciążeniom związanym z nasileniem produkcji i przysłowiowym „wyciskaniem cytryny”. W celu prowadzenia maksymalnie wydajnej produkcji stosuje się coraz częściej koncentrację trzody na mniejszym terenie, zwierzęta często też przemieszcza się, co powoduje narażenie części stada na choroby. Sytuacji nie ułatwiają nowe szczepy bakterii i wirusów, które są uodpornione na leczenie farmakologiczne. Chore zwierzęta to także dodatkowe koszty dla każdego gospodarstwa, spada wówczas efektywność hodowli, a pozostałe zwierzęta są narażone na schorzenia już występujące w hodowli. Dlatego tak istotna jest profilaktyka, czyli działanie zanim jeszcze dojdzie do zakażenia lub pojawienia się zmian chorobowych.

Dezynfekcja i środki czystości

Usunięcie patogenów z miejsc codziennej hodowli to podstawa, ponieważ wtedy organizm zwierzęcia jest w stanie poradzić sobie z drobnoustrojami. Dezynfekcja może wydawać się procesem łatwym, jednak w praktyce sprawia problemy wielu rolnikom. Wynika to z właściwości poszczególnych preparatów, zastosowanego stężenia, czy sposobu wykonania dezynfekcji. Każdy środek ma inny skład, temperaturę działania, cenę oraz dawkowanie. Stąd też rezultat finalny będzie zależny od wielu czynników i doboru środka do wybranego rozwiązania. Podstawowy aspekt, na który powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie produktu do dezynfekcji jest jego działanie na wybrane patogeny. Każdy preparat będzie skuteczny wtedy, gdy zostanie dobrany zgodnie z potrzebami. Konsensusem jest więc wybór środka o jak najszerszym działaniu na różnego rodzaju drobnoustroje, jeśli natomiast mamy pewność jaki problem dotyka nasze stado to dezynfekcję należy wykonać z użyciem preparatu skutecznego na jeden patogen. Ważne jest także zwrócenie uwagi na zakres temperatur określony na karcie produktu. Czynnik ten jest ważny także pod kątem temperatury wody, która nie może być zbyt chłodna. Wówczas skuteczność środka obniży się w sposób zdecydowany. Musimy więc spełnić dwa wymagania: zastosowanie wody o odpowiedniej temperaturze oraz zapewnienie odpowiedniej temperatury wewnątrz chlewni. Podobnie ma się kwestia oddziaływania składników bazowych produktu na elementy w chlewni. Znajdują się tam przecież nie tylko betonowe części, ale też metalowe, które mogą rdzewieć w wyniku styczności z preparatem. Wśród błędów popełnianych przez rolników w trakcie odkażania chlewni znajdziemy zastosowanie zbyt niskiego stężenia, niedobranych pod kątem czasu działania środków (różne powierzchnie potrzebują różnego czasu na pełne oczyszczenie z patogenów), niedokładne spłukanie zabrudzeń, stosowanie preparatów na brudne powierzchnie. Przed doborem środka zawsze warto skonsultować sprawę z ekspertem, który doradzi nam określony produkt. Jeżeli takiej możliwości nie mamy to dobrze jest skorzystać z jednego środka o szerokim spektrum działania przy zachowaniu niezbędnych wymagań zawartych na karcie produktu i dopasowaniu środka do czynników panujących wokół wybranych pomieszczeń np. czystość chlewni, temperatura pomieszczeń, użyte materiały w odkażanym budynku.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.