Dzisiaj jest: 21.7.2019, imieniny: Danieli, Wawrzyńca, Wiktora

Zanieczyszczenie mleka antybiotykami. Jak tego uniknąć?

Dodano: 4 miesiące temu Czytane: 120

Wysokie wymagania jakościowe skupowanego mleka skłaniają do skrupulatnego przestrzegania zasad stosowania środków leczniczych, aby unikać strat związanych z kontaminacją mleka.

Zanieczyszczenie mleka antybiotykami. Jak tego uniknąć?
Wysokie wymagania jakościowe skupowanego mleka skłaniają do skrupulatnego przestrzegania zasad stosowania środków leczniczych, aby unikać strat związanych z kontaminacją mleka. Antybiotykoterapia w trakcie hodowli przemysłowych jest nieodzownym elementem zapewniającym hodowcom możliwość ochrony zwierząt przed niekorzystnymi drobnoustrojami. Wśród krów często występującym schorzeniem są stany zapalne gruczołu mlekowego. Rolnicy muszą więc szukać rozwiązań problemu, wykorzystują w tym celu leki niwelujące problem. Niestety resztki farmakologicznych środków w mleku mogą mieć wpływ na zdrowie i życie ludzi.

O ile w przypadku zdrowych osób ten problem może nie być zauważalny, tak w przypadku osób uczulonych na pewne składniki leku może on wywoływać niepożądaną alergię. Z kolei dla osób bez alergii, obecność niewielkich dawek antybiotyków w mleku może z czasem stać się przyczyną lekooporności. Jeżeli chodzi o samo mleko to obecność składników leków może mieć negatywny wpływ na wykształcanie kultur bakterii obecnych w finalnych produktach np. jogurcie. Kontaminacji mleka nie da się jednak w pełni uniknąć, warto też pamiętać o naturalnie obecnych antybakteryjnych składnikach zawartych w mleku. Niekiedy krowy nieleczone antybiotykami nie przechodzą pozytywnie testu sprawdzającego obecność niechcianych składników. Wynika to właśnie z obecności naturalnie występujących czynników antybakteryjnych takich jak laktoferyna, czy lizozym. Problem jednak z czasem znika, gdyż organizm krowy w wielu wypadkach próbuje leczyć się sam. Wówczas stężenie naturalnych składników przeciwbakteryjnych w mleku rośnie. Natomiast obecność laktoferyny i innych substancji pochodzenia naturalnego znika po procesach technologicznych związanych ze wzrostem temperatury. Takie zachowanie obserwujemy jednak wyłącznie w przypadku naturalnych substancji wytwarzanych przez organizm krowy, procesy technologiczne nie likwidują substancji chemicznych podawanych zwierzętom. Antybiotyki będą więc obecne w mleku.

Osobami odpowiedzialnymi za wysokie stężenie antybiotyków w mleku są niestety sami rolnicy. Często występującym mechanizmem jest zbyt częste podawanie antybiotyków lub niezgodne z zaleceniami. Przykładem może być tu pomijanie okresu karencji między jednym, a drugim medykamentem. Podobnie jeżeli chodzi o preparaty o długim okresie działania, które w trakcie laktacji mogą wykazywać wysoką obecność niekorzystnych składników w mleku. Skrajnym przypadkiem jest stosowanie przez niektórych gospodarzy medykamentów dodawanych prosto do mleka. Takie działanie ma na celu likwidację drobnoustrojów, jednak jest prawnie zabronione. Nie brakuje też zgłoszeń rolników, którzy pomimo wypełniania okresu przejściowego i stosowania leków zgodnie z zaleceniami producenta nadal mają problem z występującymi antybiotykami w badaniu mleka. Taki stan rzeczy może być spowodowany kondycją krów i ich zdrowiem. Źle funkcjonująca wątroba, schorzenia metaboliczne mogą powodować kumulowanie się antybiotyków. Obecność wyższego stężenia medykamentów może być także podyktowana niedokładnym myciem dojarek i innych urządzeń.

Regulacje prawne

Jeżeli chodzi o zapisy prawa poruszające problem pozostałości antybiotyków to mówią o tym zarówno przepisy unijne jak i krajowe. Warto przeczytać dokument "Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dn. 25 sierpnia 2006 roku oraz Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 28 lipca 2006 roku w sprawie sposobu postępowania z substancjami niedozwolonymi, pozostałościami chemicznymi, biologicznymi, produktami leczniczymi i skażeniami promieniotwórczymi u zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego".

Metody wykrywania niepożądanych substancji i sposoby na niwelowanie występowania antybiotyków w mleku

Wykrycie niepożądanych składników jest wykonywane na podstawie analiz laboratoryjnych. Mimo wszystko są one niedoskonałym wariantem, gdyż trudno jest odnaleźć wszystkie substancje odpowiedzialne za kontaminację mleka. W większości wypadków hodowcy krów mlecznych decydują się na znacznie tańsze testy jakościowe. Najważniejszą kwestią przy stosowaniu metod zapobiegawczych jest korzystanie z systemu identyfikacji ułatwiającego odróżnienie zwierząt zdrowych od tych z podawanymi aktualnie lekami. Przy dużych stadach jest to zadanie utrudnione, jednak konieczne w celu uzyskania odpowiedniej kontroli. Wyjątkowo udanym rozwiązaniem jest oznaczanie krów przy użyciu opasek umieszczanych na nogach zwierząt. Według prawa rolnik jest zobowiązany do dokumentowania całego okresu terapii dla określonych zwierząt. Mleko pochodzące od zwierząt leczonych należy utylizować. Dlatego tak ważne jest pilnowanie okresu karencyjnego, który zapobiega dużym stratom w gospodarstwie. Wówczas możliwa jest bieżąca kontrola jakości mleka i unikanie tym samym skażenia niechcianymi antybiotykami. Reasumując, szkodliwość środków hamujących rozwój dobroczynnych bakterii mlekowych jest faktem. Antybiotyki obecne w mleku mają wpływ na zdrowie człowieka, ale też na finalny produkt uzyskany w wyniku przetwarzania materiału. Substancji chemicznych nie da się usunąć, dlatego tak istotna jest dbałość rolników o jakość mleka. W tym celu należy prowadzić regularne testy diagnostyczne, które z dużym powodzeniem wykrywają obecność niewłaściwych substancji.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.