Dzisiaj jest: 27.5.2019, imieniny: Amandy, Jana, Juliana

Kontrolowany poród macior. Jak się do tego przygotować?

Dodano: 2 miesiące temu Czytane: 31

Dbałość o maciory w okresie porodu umożliwia nie tylko zachowanie zdrowia samych zwierząt, lecz także zmniejsza liczbę zgonów wśród małych prosiąt.

Kontrolowany poród macior. Jak się do tego przygotować?
Dbałość o maciory w okresie porodu umożliwia nie tylko zachowanie zdrowia samych zwierząt, lecz także zmniejsza liczbę zgonów wśród małych prosiąt. Okres tuż po porodzie jest tu równie ważny, jak pozostałe tygodnie życia. Ewentualne straty wpływają na wyniki finansowe gospodarstwa, jak i ekonomię. Wszelkie choroby wymagają leczenia, co podnosi dodatkowe koszty wynikające z wizyt weterynarza i zakupu leków. Czy da się tego uniknąć?

Jeżeli istotne jest dla nas zdrowie zwierząt posiadanych w hodowli należy już na etapie przedporodowym zadbać o posiadane lochy. Okres okołoporodowy wymaga szczególnej uwagi, gdyż współczynnik śmierci małych osesków jest wówczas najwyższy. Dlatego tak istotne jest przygotowanie maciory do poczęcia prosiąt, dzięki czemu możemy ograniczyć liczbę strat ponoszonych w wyniku śmierci w pierwszych godzinach i tygodniach życia. Pierwszym i niezwykle ważnym elementem jest zastosowanie odpowiedniego żywienia w okresie przedporodowym. Dieta maciory w okresie ciąży powinna pokrywać zwiększone potrzeby na składniki odżywcze, ale też uwzględniać proces laktacji i możliwość pojawienia się zaparć. Te ostatnie są bardzo groźne, gdyż przy ciągłym występowaniu mogą powodować powstawanie stanów zapalnych dróg rodnych i trudności w procesie laktacyjnym. Zbierające się masy kałowe w jelitach są siedliskiem patogenów i równocześnie uciskają na drogi rodne, co przekłada się na dłuższy czas trwania porodu i może sprawiać trudności. Aktualnie gospodarstwa rolne zajmujące się rozmnażaniem macior decydują się na mieszanki zawierające większe ilości włókna, które działa rozluźniająco na masę kałową zwierząt. Dzięki temu unikamy zaparć i możliwych konsekwencji długo utrzymującego się stanu. Ilość karmy jest stopniowo zwiększana w celu zabezpieczenia organizmu maciory we wszystkie niezbędne składniki, które jednocześnie poprawiają proces laktacji. Jeśli chodzi o czas, w którym najlepiej jest zwiększać ilość podawanej paszy to wykonujemy dokarmianie na 4 dni przed planowanym porodem. W ostatni dzień, czyli dobę porodu należy zrezygnować z paszy. Podawana jest woda wraz z solą oraz otrębami delikatnie przeczyszczającymi przewód pokarmowy z pozostałości pożywienia z ostatnich dni.

Kolejnym krokiem jest zachowanie higieny w miejscu, gdzie przebywają maciory prośne. Mowa tu więc o czystości pomieszczeń i eliminacji wszelkich patogenów mogących szkodzić zarówno lochom, jak i małym prosiętom. Ważne jest regularne czyszczenie i odkażanie miejsc, gdzie przebywają zwierzęta. W tym celu korzysta się często z dwóch pomieszczeń, gdzie maciory są okresowo przeganiane. Jeżeli zwierzęta znajdują się w jednym budynku to możliwe jest dokładne oczyszczenie drugiego. Często stosowanym rozwiązaniem do dezynfekcji jest metoda sucha, która nie wymaga dłuższego czasu oczekiwania na przygotowanie pomieszczeń. Obok czystości istotne jest zachowanie odpowiednich temperatur, które w okresie ciąży powinny być na bieżąco monitorowane. Przegrzewanie macior w budynkach o temperaturze wewnętrznej powyżej 20 stopni Celsjusza powoduje spadki w ilości zjadanej paszy, co przekłada się na wagę urodzeniową prosiąt i możliwości zapewnienia odpowiedniej ilości mleka w gruczołach. Optymalna temperatura w obiekcie, gdzie znajdują się maciory prośne powinna oscylować w granicach 17 – 18 stopni.

Szczepić, czy nie szczepić?

Tematem budzącym sporo kontrowersji wśród niektórych środowisk jest podawanie szczepionek maciorom. Mimo dbałości o czystość w obiektach gospodarczych nie unikniemy zupełnie patogenów występujących w przestrzeni życiowej zwierząt. Wbrew pozorom jest to korzystne dla zwierząt, które w przypadku nikłej ilości bakterii są w stanie wypracować własny system odporności i tym samym zwiększenie u nowo narodzonych prosiąt szansy na radzenie sobie z patogenami. Młode prosięta pobierają przeciwciała wraz siarą oraz mlekiem matki. Część rolników obawia się możliwych komplikacji okołoporodowych i decyduje się na wykonanie szczepień. Należy je wykonywać wyłącznie w okresie poprzedzającym poród, nie później niż na trzy tygodnie przed porodem.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.