Dzisiaj jest: 12.11.2019, imieniny: Konrada, Renaty, Witolda

Ubój zwierząt na własny użytek w 2019 roku. Co trzeba wiedzieć?

Dodano: 6 miesięcy temu Czytane: 243

Ministerstwo Rolnictwa udzieliło w ostatnich dniach istotnej dla wielu rolników odpowiedzi.

Ubój zwierząt na własny użytek w 2019 roku. Co trzeba wiedzieć?
Ministerstwo Rolnictwa udzieliło w ostatnich dniach istotnej dla wielu rolników odpowiedzi. Jest ona podyktowana wnioskiem skierowanym przez Krajową Radę Izb Rolniczych, która zaapelowała o możliwość wykluczenia z kontroli weterynaryjnej gospodarstw zajmujących się produkcją mięsa na własny użytek.

Ministerstwo bardzo jasno wskazuje, iż zasadniczo produkowanie mięsa na użytek własny nie podlega kontroli weterynaryjnej. Od tej reguły jest jednak odstępstwo, szczegółowe punkty znajdziemy w zapisie ustawy z dnia 16 grudnia 2005 roku o produktach pochodzenia zwierzęcego, jak również w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 roku w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny. Zapis w artykule 5 pkt 1a jasno wskazuje na definicję produkcji mięsa na własny użytek. Nazywa się nią pozyskiwanie mięsa z cieląt do szóstego miesiąca życia, drobiu, świń, owiec, kóz oraz zwierząt dzikich hodowanych na fermach lub pozyskiwanych od myśliwego w trakcie odstrzału (mięso łowne) na własne potrzeby. Ubój jest nadzorowany nie tylko przez zapisy tejże ustawy, ale w grę wchodzą także inne dokumenty dotyczące ochrony zwierząt, ich zdrowia, sposobu identyfikacji. Wówczas instytucją odpowiedzialną za prowadzenie działań jest Inspekcja Weterynaryjna pełniąca funkcję nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, w tym wypadku mięsa (pochodzenie, sposób produkcji, przestrzeganie przepisów dotyczących ochrony zwierząt oraz identyfikacji). Skąd wynikają szczególne zasady kontroli mięsa?

Panujące zagrożenie ze strony Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF) spowodowały zaostrzenie kontroli jeżeli chodzi o mięso pozyskiwane na własny użytek. Rozporządzenie nie pozwala przede wszystkim na swobodny i niekontrolowany ubój świń pochodzących z terenów objętych zagrożeniem wystąpienia wirusa. Wyjątkiem od tej reguły są świnie trzymane minimum 30 dni na terenie gospodarstwa zanim nastąpił ubój. W celu weryfikacji mięsa należy pobrać przed ubojem oraz po uboju próbki. Jest to obowiązek regulowany prawem dla terenów objętych zagrożeniem wystąpienia ASF oraz zakazami i nakazami w tym zakresie. Co najważniejsze, koszt takiego badania nie spada na rolnika. Chcąc uzyskać mięso na własny użytek, wystarczy tylko zlecić badania lekarzowi weterynarii, który pobierze próbkę laboratoryjną. Koszt całego zlecenia pokrywa państwo. Natomiast wszystkie inne zwierzęta hodowane na własny użytek w celu pozyskania mięsa nie wymagają dodatkowych badań i jest możliwy ich legalny obój.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.