Dzisiaj jest: 20.11.2019, imieniny: Anatola, Edyty, Rafała

Własna ferma drobiu w kilku krokach. Jak założyć dochodową działalność?

Dodano: 6 miesięcy temu Czytane: 279

Popularność ferm drobiu wynika z dużego zapotrzebowania na mięso. Każdego roku spożycie wzrasta, a więc jest to duża szansa na zaistnienie średnich i dużych hodowców na rynkach krajowych.

Własna ferma drobiu w kilku krokach. Jak założyć dochodową działalność?
Popularność ferm drobiu wynika z dużego zapotrzebowania na mięso. Każdego roku spożycie wzrasta, a więc jest to duża szansa na zaistnienie średnich i dużych hodowców na rynkach krajowych i międzynarodowych. Mimo wszystko należy ostrożnie podchodzić do każdego rolniczego biznesu i najpierw dokonać rozeznania rynku. Bez świadomości podstaw tej branży nie będziemy w stanie odnieść sukcesu i tak szybko jak pojawimy się na rynku, tak szybko możemy zostać drobiowym bankrutem. Jeśli jednak zastosujemy odpowiednie rozpoznanie i wdrożymy profesjonalne podejście to możemy liczyć na realny sukces. W tym artykule przyjrzymy się bliżej podstawowym zasadom, które należy uwzględnić przy zakładaniu fermy drobiu.

Pierwsza kwestia to wybór sektora oraz gatunku ptactwa jakim będziemy się zajmować. Jeśli chodzi o sektor to wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje: hodowlę niosek na jajka oraz hodowlę brojlerów mięsnych. Wybór jest tu naprawdę szeroki, gdyż możemy zdecydować się na kury, ale też indyki, kaczki, gęsi i nie tylko. Musimy w tym miejscu zdecydować i wybrać jeden sektor lub kilka, w których będziemy działać. Początkujący hodowcy często decydują się na jeden sektor, jest to bardzo dobre rozwiązanie szczególnie dla niedoświadczonych rolników. Skupienie się na jednej dziedzinie ułatwia prowadzenie sukcesywnej działalności i utrzymanie się na rynku. Ewentualna rozbudowa budynków gospodarczych może z czasem umożliwić zaistnienie w innych sektorach. Na początku jednak niezbędne jest nabycie doświadczenia, które przychodzi z czasem. Jeżeli chodzi o gatunki i rasy zwierząt to podobnie jak w przypadku sektorów warto postawić na maksymalnie dwie, trzy odmiany ptaków. Liczbę gatunków można rozszerzać wraz z nabytym doświadczeniem i posiadanymi na ten cel funduszami. Według ekspertów dla startujących właścicieli ferm drobiowych dobrym wyjściem jest postawienie na produkcję mięsną.

Kolejną ważną decyzją jest wybór lokalizacji. Ferma powinna znajdować się jednocześnie z dala od zabudowań mieszkalnych, ale na tyle, aby z ekonomicznego punktu widzenia transport brojlerów był wygodny i nie wymagał dodatkowego nakładu środków. Trzeba działać bardzo ostrożnie, gdyż wielokrotnie zdarzają się protesty mieszkańców wiosek zupełnie przeciwnych realizowaniu takiej inwestycji na wybranym terenie. Niekiedy pomijanym przez rolników zadaniem jest dobór odpowiedniego, indywidualnego logo dla firmy. To z punktu widzenia marketingu bardzo ważny etap, zwiększający rozpoznawalność fermy. Równie ważne jest po rozpoczęciu działalności informowanie pobliskich podmiotów o istnieniu takiego miejsca na danym terenie. Korzystne są reklamy, poszukiwanie nowych partnerów biznesowych przy użyciu własnych metod promocji lub też wykorzystaniu agencji reklamowych. Kolejny krok decydujący często o być, albo nie być jest regularne pozyskiwanie funduszy na naszą działalność. Agencje Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wraz z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego prowadzą w swoich komórkach punkty informacyjne i doradcze. To tam należy się udać w pierwszej kolejności w celu pozyskania środków państwowych lub unijnych na działanie fermy. Podobnie wygląda sprawa kredytów na preferencyjnych warunkach, mogą być one potrzebne np. na dalszą rozbudowę gospodarstwa.

Następną zasadą na naszej liście jest zatrudnienie fachowego personelu i to na każdym stanowisku. Sprawna ferma funkcjonuje niczym silnik pojazdu, gdzie każdy trybik ma swoją rolę. Dobra firma zajmująca się księgowością oraz pracownicy z doświadczeniem w pracy przy drobiu pozwalają uzyskać bezpieczny i pewny pod kątem zachowania jakości biznes. Przy rozbudowie fermy warto zainteresować się wsparciem w zarządzaniu. Może dojść do sytuacji, kiedy menedżer jest niezbędnym pracownikiem odciążającym właściciela fermy w realizacji poszczególnych zadań. Równie ważne jest szukanie rynków zbytu, gdzie tylko jest to możliwe. Chodzi tu o dbałość o zapewnienie stałego przepływu towarów, należy jednak dobierać współpracowników bardzo rozsądnie. Działaj zgodnie z zasadą, iż lepszy jest jeden kontrahent o nieposzlakowanej opinii, zamiast dwóch niewypłacalnych regularnie. Budowa sieci kontaktów jest niezbędna przez cały okres działalności fermy. Staraj się także obserwować rynkowe trendy i zgodnie z nimi wypełniać potrzeby klientów. Poznanie ich wymagań może być kluczem do długoterminowego sukcesu. Nastaw się także na reklamę w Internecie, ponieważ wiele działań promocyjnych rozpoczyna się właśnie tam.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.