Dzisiaj jest: 23.3.2026, imieniny: Feliksa, Konrada, Zbysławy
Ocena została zapisana!

Tematy różne

Ogólne tematy, które nie znalazły miejsca w pozostałych kategoriach.
Dodaj odpowiedź

Problemy z płynnością w gospodarstwie

rozpoczęty tydzień temu przez Barczak
2026-03-17 13:30 50%
Cześć, mam spore problemy ze spłatą kredytów klęskowych i obrotowych, banki zaczynają wysyłać ostateczne wezwania, a komornik to już pewnie kwestia czasu. Czy orientujecie się, czy w 2026 roku restrukturyzacja rolnika faktycznie wstrzymuje egzekucje tak samo jak u zwykłych firm? Nie chcę stracić ziemi, którą uprawiam od lat, a sytuacja na rynku zbóż mnie po prostu dobiła.
odpowiedziano tydzień temu przez jornos
2026-03-17 15:20 57%
Współczuję sytuacji, ale dobrze, że myślisz o tym teraz, a nie jak komornik wjedzie na podwórko. Restrukturyzacja dla rolnika to teraz bardzo skuteczne narzędzie, bo otwarcie postępowania faktycznie daje ochronę przed egzekucją i pozwala na zawieszenie spłat do czasu dogadania się z wierzycielami. Kluczem jest przygotowanie realnego planu restrukturyzacyjnego, który pokaże bankom, że gospodarstwo ma potencjał, by wyjść na prostą po odroczeniu rat lub umorzeniu części odsetek. Ważne, żeby za takie sprawy brał się prawnik, który rozumie specyfikę rolnictwa, a nie tylko suche przepisy, bo tam są inne zasady dotyczące chociażby dopłat czy ubezpieczeń. Jeśli szukasz konkretnych informacji, jak chronić swoje gospodarstwo przed licytacją, warto jest zajrzeć tutaj: https://kamilgrabarczyk.pl/uslugi/restrukturyzacja/restrukturyzacja-rolnikow/.
Polecane
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.