Szlifowanie to kluczowy moment. Za wcześnie zaczniesz - zniszczysz gładź, za późno - będzie trudniej i więcej kurzu. Optymalne to 12-24h po aplikacji w zależności od warunków. Gładź powinna być całkowicie sucha - sprawdź czy nie ma ciemniejszych plam (oznaka wilgoci). Co do papieru ściernego: gradacja 180-220 to standard do gładzi szpachlowych. Papier za gruby (80-120) zostawia rysy, za drobny (powyżej 240) za długo trwa. Szlifuj przy dobrym oświetleniu - najlepiej lampa ukośna żeby widzieć wszystkie nierówności. Można ręcznie lub maszynką orbitalno-mimośrodową. Pamiętaj o masce przeciwpyłowej i wentylacji. Szczegóły odnośnie szlifowania i doboru narzędzi znajdziesz na
https://mastermas.pl/najczestsze-bledy-przy-stosowaniu-gladzi-szpachlowej-i-jak-ich-unikac/ gdzie opisują techniki i typowe błędy na tym etapie.