Co do tematu to trochę podpowiem, sam czytałem conieco.
- możesz zabić świnię w celu odsprzedaży wyrobów dopiero po przejściu specjalnego szkolenia i spełnieniu szeregu warunków sanitarnych w miejscu uboju i przetwarzania żywności
- możesz samemu przetwarzać mięso na kiełbasy, wędliny i nie musisz prowadzić specjalnej działalności o ile nie jest to duża produkcja
- problematyczne jest pozbywanie się pozostałości po zwierzęciu, trzeba je utylizować zgodnie z wymaganiami
Z tego co udało mi się dowiedzieć w tym temacie to tak:
1. Decyzja o świnobiciu wymaga powiadomienia z 24 - godzinnym wyprzedzeniem powiatowego lekarza weterynarii
2. Ponadto konieczne będzie zgłoszenie uboju w biurze powiatowym ARiMR (wniosek możesz złozyć przez internet). Dla świń jest to maksymalnie 30 dni
3. Jak kolega wyżej wspomniał musisz też spełnić niezbędne wymagania weterynaryjne: badanie w celu wykrycia włośnicy w mięsie
4. Jeżeli jest to ubój z konieczności np. świnia złamała nogę to musisz na miejsce wezwać weterynarza stwierdzającego możliwość uboju
5. W przypadku sprzedaży takiego mięsa nie możesz tego zrobić sam. Świnia wraz z narządami musi wtedy trafić do pobliskiej rzeźni. Możliwość sprzedaży takiego mięsa musi potwierdzić weterynach pod kątem przydatności do spożycia
6. Niezbędne jest posiadanie kwalifikacji u osoby prowadzącej ubój na własny użytek lub do dalszej odsprzedaży. Wymóg jest ten sam co przy uboju w rzeźni
Od siebie dodam tylko, że rozbiór mięsa możesz wykonywać nawet we własnej kuchni. Warunkiem niezbędnym jest spełnienie wymagań sanitarnych, taki kwitek otrzymasz od lekarza weterynarii. Ja wydzieliłem u siebie dodatkową przestrzeń tylko do tego celu, jeżdżę na targi ekologiczne, wydarzenia rolnicze i tam oferuje swoje wyroby. Po prostu jak masz za małą kuchnię i nie spełniającą warunków to nikt tej zgody nie da.
Z urzędnikami jest naprawdę różnie i można pisać poematy. Cały RHD jestj jak narazie trudny w prowadzeniu przez dłuuuugą listę wymogów. Jak je spełnisz według swej oceny może się okazać że ktos to zablokuje bo jest jeszcze coś o czym nie wiedziales i nikt nie raczył o tym poinformować.
Jak już przebrniesz przez techniczne wymaganiania będziesz mógł w ramach rolniczego handlu detalicznego wyjść ze swoją ofertą w świat. Ja tak robiłem, zaczynałem tylko produkcję pod siebie, z czasem się to rozwinęło. Nerwów na tej drodze zjadłem. BYŁO WARTO!
Spełniając wszystkie warunki możesz oferować potem swoje wyroby na targowiskach, festynach, wystawach kiermaszach itp itd. Wiem, że można też uderzać do sklepów mięsnych, restauracji. Wszystko jednak wymaga współpracy z lokalnymi podmiotami w Twoim województwie. Dla mnie RHD to świetna opcja, wymaga dopracowania to fakt. Niemniej wcześniej musiałbyś dawać mięso pod stołem znajomym, a teraz masz prawo do legalnej sprzedaży i produkcji.